Nyhetsartikkel

Brystbetennelse og amming

Kvinner med brystbetennelse kutter ut ammingen for tidlig.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det mener forfatterne bak en dansk studie fra kvinneavdelingen på Horsens Sygehus. Forskerne har undersøkt sammenhengen mellom betennelser og amming, og hvor mange kvinner som kutter ut ammingen hvis de får en betennelse.

Det viste seg at nesten en av fire kvinner opplever en eller annen form for infeksjon i løpet av den første måneden etter fødselen.

En tredjedel av infeksjonene er milde og behøver ikke legebehandling, mens i resten av tilfellene kan det være bruk for antibiotika.

Studien er publisert i tidsskriftet Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica.

Slutter å amme

Omtrent 10 prosent av ammende kvinner i Norge opplever å få brystbetennelse.

Her kan du se en animasjon om amming

Ved brystbetennelse kan huden på brystet bli hard, rød og hoven. Feber, frysninger, hodepine og manglende matlyst er vanlig. Dersom du går i flere dager med brystbetennelse uten å få behandling, kan det også utvikle seg en såkalt brystbyll (abscess). Dette er en ansamling av puss i et hulrom. Brystet vil da være hovent, og du vil kjenne en øm kul inne i brystet.

Les mer om brystbetennelse her

- Vi kunne se en klar sammenheng mellom infeksjon og at kvinnene stoppet å amme, sier spesialist i allmenmedisin og doktorgradsstudent Peder Ahnfeldt-Mollerup til Videnskab.dk. Han har deltatt i gjennomføringen av den danske undersøkelsen.

Det var blant kvinner som enten hadde brystbetennelse, sår eller urinveisinfeksjon, at det var vanligst å gi opp ammingen.

Noe du lurer på i forbindelse med graviditet og fødsel? Sjekk ut graviditesorakelet

Ifølge forskerne ved Horsens Sygehus er de vanligste infeksjonene etter en fødsel:

Anbefaler å fortsette

Ved en infeksjon som brystbetennelse er det lett å miste energi og bli trett. Infeksjon i brystene gir også mye smerte og ubehag. Dette blir verre når kvinnen ammer barnet sitt.

- Noen kvinner stopper å amme fordi det gjør vondt, mens andre stopper fordi det ikke kommer melk ut, sier Ahnfeldt-Mollerup.

Han anbefaler at kvinnene fortsetter med ammingen, selv om de har betennelse. Faktisk går infeksjonen raskere over om kvinnen klarer å holde ut ammingen. Samtidig sikrer man at barnet får riktig ernæring.

Noen kutter ut ammingen fordi de får antibiotika mot infeksjonen og er redd det kan skade barnet, men ifølge Ahnfeldt-Mollerup er det trygt for barnet at mor bruker de fleste typer antibiotika.

- Hvis man har smerter på grunn av ammingen, kan det noen ganger være en ide å bruke smertestillende. Hvis man har en infeksjon og ammer og er i tvil om hvordan man skal forholde seg til ammingen, kan det være lurt å kontakte lege eller sykepleier, råder han.

Les også: Legemiddelbruk i ammeperioden

Behandling av brystbetennelse

I NHI.no sin artikkel om brystbetennelse kan du lese om at effektiv brysttømming er helt avgjørende for behandling av brystbetennelse og bør forsøkes alene det første døgnet, så sant du ikke har svært redusert allmenntilstand og høy feber.

Dette vil vanligvis ha god effekt og gjøre antibiotikabruk unødvendig. Ved hyppig uttømming av brystet varer en ikke-bakteriell brystbetennelse gjennomsnittlig tre dager og kompliseres med bakterieinfeksjon bare i 1 av 20 tilfeller. For bakteriell brystbetennelse som behandles med hyppig brysttømming pluss antibiotika, varer betennelsen i gjennomsnitt to dager.

Ammingen bør normalt fortsette ved brystbetennelse - det er en del av behandlingen. Det eneste unntaket er når en brystbyll tømmer seg i melkegangene. Da bør ammingen på dette brystet utsettes i noen dager etter påbegynt antibiotikabehandling og til melkens utseende normaliseres. I tilfeller der det er vanskelig å fortsette å amme på grunn av smerter, kan du benytte en melkepumpe for å tømme brystet.

På apoteket finner du gode kremer og salver du kan bruke til å smøre inn brystvortene med, slik at du unngår sprekker og sårdannelse. Dette er gode tiltak som er viktige for å begrense utviklingen av brystbetennelsen.