Nyhetsartikkel

Gulsott hos nyfødte

Hva er normal verdi på gulsott?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

NHI.no har ingen spørsmål/svar-tjeneste, men får fra tid til annen spørsmål relatert til artiklene våre som vi svarer på. Spørsmålet over er fra ett slikt leserinnlegg.

Legens svar

Det er normalt at nyfødte får synlig gulsott – ca. 60% av alle barn som er født til termin, og ca 80% av alle som er født for tidlig – får synlig gulsott fra ca. 2-3 dager etter fødsel.

Det er vide grenser for hva som er normalt nivå av bilirubin – og det avhenger av tid siden fødsel, om en er født til termin eller født for tidlig. På fødeavdelingene måles dette regelmessig på alle – og man bruker tabeller som angir grenseverdier for det enkelte barnet. Dersom verdiene blir for høye – gis lysbehandling for å påskynde nedbrytning av bilirubin, som er årsaken til gulsotten. Lysbehandlingen startes langt under det nivået som kan være farlig.

Dersom man ikke kommer til målet med lysbehandling kan det gjennomføres blodutskifting. Dette var tidligere svært vanlig, mener nå nesten aldri nødvendig.

På grunn av denne overvåkningen og målingen av bilirubin (måles gjennom huden) er det i praksis ikke lenger noen som skades av gulsotten.