Nyhetsartikkel

Koronavaksine til ammende mødre kan også beskytte babyen

En ny studie viser stor økning av antistoffer mot Covid-19 i morsmelk etter at mor har blitt vaksinert.

Når mødre som ammer får Covid-19-vaksine, kan beskyttende antistoffer overføres til babyen gjennom morsmelka i minst 80 dager etter vaksinasjon.

Det viser en studie fra Washington University School of Medicine i St. Louis.

Studien er publisert i American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Antistoffer i morsmelken

Dette er en liten studie: den inkluderte fem sykepleiere som ammet. Vaksinen de mottok var Pfizer/BioNTech-vaksinen.

Forskerne undersøkte nivåer av Covid-19-antistoffer i morsmelken. Det ble gjort før mødrene fikk satt første vaksinedose og deretter ukentlig i 80 dager.

- Studien vår viste en enorm økning av antistoffer mot Covid-19-viruset i morsmelka. Det startet to uker etter første vaksinedose, og denne responsen ble opprettholdt i løpet av studien vår, som varte nesten tre måneder, sier førsteforfatter Jeannie Kelly ved Washington University School of Medicine i en nyhetsmelding fra universitetet. 

- Antistoffnivåene var fortsatt høye på slutten av studien vår, så beskyttelsen strekker seg sannsynligvis enda lenger, sier hun. 

Kelly sier i nyhetsmeldingen at det er mye feilinformasjon og villedende innlegg på sosiale medier om vaksiner. Mye kan virke skremmende på mødre. Hun sier det er behov for å se hva vitenskapen sier om vaksiner til mødre.

- Det å vaksinere seg mens du ammer, beskytter ikke bare moren, men kan også beskytte babyen og i flere måneder, sier hun. 

Beskyttelse både til mor og barn

Babyene til kvinnene som deltok i studien, var i alderen en måned til 24 måneder. For å måle immunresponsen i morsmelken, overvåket forskerne nivåene av antistoffene IgA og IgG, som er antistoffer som bidrar til å bekjempe infeksjoner hos babyer.

- Vi vet at Covid-19-infeksjon er mer alvorlig under graviditeten. Den viktigste fordelen med vaksinering er å gi beskyttelse til mødre før de blir veldig syke. Dette kan også kan være farlig for fosteret, sier Kelly. 

- Vi ser nå mange nye data som indikerer at mors vaksiner også vil bidra til å beskytte babyer - både gjennom overføring av antistoffer gjennom morkaken under graviditet og gjennom morsmelken under amming, sa Kelly.

- Dette er informasjon vi ikke hadde for noen måneder siden, og det hjelper oss med å gi bedre råd til pasientene som vurderer å få vaksinen, sier hun

Ifølge nyhetsmeldingen fra universitetet antas dette å være den første studien som sporer spesifikke nivåer av disse antistoffene i morsmelk over en lengre tidsperiode.