Informasjon

Negleklipping hos spedbarn

Spedbarns negler er riktignok myke, men de kan være skarpe.

Spedbarns negler

Spedbarns negler er riktignok myke, men de kan være skarpe. Dette innebærer at de lett klorer opp huden, enten det er eget ansikt eller ditt ansikt. Det er derfor fornuftig å sørge for at barnets negler er korte. I og med at spedbarns negler vokser raskt, må de gjerne klippes så ofte som én gang i uken.

Hvordan klipper jeg så små negler

Å bruke neglesaks beregnet på voksne føles gjerne upraktisk og blir litt unøyaktig. Selv om det finnes neglesakser også for spedbarn, er slikt redskap strengt tatt ikke nødvendig. Mange foreldre pilker av enden på barnets negl. Det eneste som er viktig, er at enden på neglen blir så avrundet og lite skarp som mulig. Neglen må klippes slik at den vanskelig kan klore opp hud eller hekte seg fast i tøy og liknende.

Barneklippere er selvfølgelig mindre, men de også mer avrundet og sløvere enn negleklippere for voksne, slik at sjansen for å kutte i barnets fingertupp skal være liten.

Under klippingen lønner det seg å ta tak i hver finger etterhvert som neglene trimmes, trekk huden på fingertuppen litt bakover slik at negleranden ikke har hud under seg og klipp i neglens naturlige fasong.

Tånegler vokser ikke så raskt og disse klippes normalt bare tvert over (ingen bue). Når barnet begynner å bruke sko, bør tåneglene sjekkes og klippes litt oftere. Kontroller så at det er en jevn rand på neglen, at det ikke er spisse kanter.

Små barn er lite tålmodige når det gjelder å holde armer og ben rolige. Følgende triks kan være til hjelp:

  • Rett etter bad er barnets negler mykere og lettere å klippe
  • Klipp neglene til barnet mens det sover
  • Få en annen person til å holde barnet mens du klipper
  • Ikke vær redd for å pilke/rive negleenden av, du kommer ikke til å rive av for mye av neglen

Skulle du være så uheldig at du lager et kutt i huden til barnet, så bruk litt bandasje eller rent tøy og press forsiktig over kuttet til blødningen stanser. Vask så eventuelt med litt pyrisept eller sårvann for å rense. I og med at barnas negler vokser så raskt, får du hurtig trening i negleklipp - og øvelse gjør mester!