Forebygge krybbedød
Barnet må alltid sove på ryggen. Bruk en fast madrass og la barnet sove i egen seng på foreldrenes soverom. Unngå å ha puter, store bamser eller lignende i sengen sammen med barnet. Unngå røyking i barnets nærmiljø. Ikke la barnets ansikt bli tildekket under søvn. Pass på at barnet ikke blir for varmt. Amme om mulig og la gjerne barnet bruke smokk.
Les også: Plutselig spedbarnsdød (krybbedød)
Barnet gråter
Vanlige årsaker til at barnet gråter, kan være at det er sultent, at det har behov for et bleieskift, at det er trett, eller har behov for kontakt og kos.
Vitamin D
Barn som ammes, bør få tilskudd med vitamin D-dråper fra de er en uke gamle for å forebygge rakitt/engelsk syke. Barn som får morsmelkerstatning, trenger ikke tilskudd. Tran anbefales ikke det første leveåret.
Ikke gi barnet honning
På grunn av faren for spedbarnsbotulisme skal ikke barn under ett år ha honning eller kamillete. Spedbarnsbotulisme er en alvorlig sykdom som er forårsaket av en bakterie som produserer svært kraftig nervegift.
Les også vår pasientinformasjon om botulisme
Gulsott
Gulsott forekommer hos omtrent 60 prosent av nyfødte barn som er født til termin, og omtrent 80 prosent av barn som er født før termin. Det er en normal reaksjon som skyldes nedbrytning av røde blodceller. Gulsott oppstår vanligvis to til fire dager etter fødselen. Hos de fleste forsvinner dette av seg selv i løpet av en uke eller to. Hvis du blir usikker, eller synes det blir verre, ta kontakt med helsestasjon eller fastlege.
Temperaturregulering
Spedbarn regulerer temperaturen dårlig. De kan raskt bli kalde og raskt bli overopphetet. Kjenn på barnets rygg for å finne ut om barnet er passelig varmt. Husk å ta av tepper og lignende hvis barnet er vinterkledd, og dere for eksempel går inn på et varmt kjøpesenter.
Det er helt greit å ta med et nyfødt barn ut på tur. Men ikke dersom det er under ti minusgrader eller sterk vind. Pass på at barnet ikke blir for varmt, og skjerm det for sol. Bruk myggnett om sommeren og høsten.
Les også: Småbarn, babyer og kulde
Utslett
Det er helt vanlig at små barn har litt utslett de første ukene etter fødselen. Dette er en reaksjon på at mors hormoner - som passerer over i barnets blod i fostertiden - forsvinner. Hormonene kan også føre til at noen jenter får litt blodig utflod.
Les også: Vanlige utslett hos nyfødte
Navlen
Navlestumpen faller av etter 7-10 dager. Vask huden rundt navlen forsiktig med rent vann og tørk godt. Sjekk området daglig for væskeutskilling eller rødhet. Dersom du ser at navlen og eventuelt huden rundt navlen blir økende rød og varm, og det kommer puss fra navlen, skal du oppsøke lege for vurdering, råd og eventuelt behandling. Dersom det kommer klar væske i små mengder fra navlen, bør du ta kontakt med helsestasjonen for råd.
Les også: Væskende navle hos nyfødte
Vask av kjønnsorganene
Bruk rent, lunkent vann når du vasker barnets kjønnsorgan. Hos jenter skal bare de ytre kjønnsleppene vaskes - vask forfra og bakover. Hos gutter må du aldri trekke forhuden tilbake med makt, forhuden kan da sprekke opp og det kan forårsake trang forhud.
Morsmelk
Morsmelk er den beste maten et spedbarn kan få. Et barn som får morsmelk, spiser gjerne 8-12 ganger daglig de første par månedene, mens barn som får morsmelkerstatninger, spiser litt sjeldnere.
I hovedsak bør barnet drikke morsmelk/morsmelkerstatning frem til det er ett år. Vann kan gis som tørstedrikk når barnet har begynt med annen mat og drikke enn morsmelk eller morsmelkerstatning. Gi heller frisk frukt og bær enn juice. Unngå å gi juice eller saft på flaske.
Når barnet er seks måneder gammelt, bør det få annen mat i tillegg til morsmelk/morsmelkerstatning.
Morsmelk som er oppbevart i kjøleskap eller fryser, bør ikke varmes opp til mer enn 40 grader.
Dersom du ammer, må du huske at alt du inntar, inntar også barnet ditt. Unngå røyk, alkohol og andre rusmidler. Før du eventuelt tar noen medisiner, må du sjekke med legen din om medisinen kan være skadelig for barnet ditt.
Les også: Amming
Morsmelkerstatning
Dersom det er behov for tillegg til morsmelk, gis kun morsmelkerstatning fram til barnet er fire måneder. For barn som kun får morsmelkerstatning, bør barnet få fast føde fra fire måneders alder for å venne seg til ulike smaker. Dersom barnet ditt får morsmelkerstatning, må du huske å vaske/sterilisere flasker og utstyr godt etter hvert måltid.
Varmer du morsmelkerstatning (og senere annen barnemat) i mikrobølgeovn, må du huske at den kan bli farlig varm, selv om flasken kjennes kald ut. Rist flasken godt og test med noen dråper på håndleddet.
Avføring
Brysternærte barn kan ha alt fra ti bleier med avføring om dagen til en hver syvende til tiende dag. Seks eller flere våte bleier per dag er helt normalt. Selv om det går flere dager uten avføring, er forstoppelse svært sjelden i denne alderen. Sett derfor ikke i gang med tiltak mot forstoppelse uten å ha snakket med helsesykepleier først.
Barn som får morsmelkerstatning, får oftere treg mage. Har barnet ditt slike plager, kan du forsøke å bytte morsmelkerstatning, eller prøve å tilsette litt maltekstrakt eller sviskesaft i melken. Ikke bruk avføringsmidler med mindre dette er avtalt med legen.
Les også: Forstoppelse hos spedbarn
Mistrivsel hos barnet
Ta kontakt med lege eller helsestasjonen dersom barnet ser ut til å gå ned i vekt eller ikke legger på seg.
Smokk
De første seks månedene kan det å bruke smokk gi babyen en rekke fordeler, deriblant kan det gi smertelindrende effekt ved mindre inngrep, det kan gjøre det lettere for barnet å sovne, og det kan redusere risikoen for plutselig spedbarnsdød.
Fra seks til ti måneders alder anbefales det å kutte ut smokken.
Les også: Skal barnet ha smokk?
Bilstol
Bruk en godkjent bilstol som er montert mot kjøreretningen, og som er tilpasset til spedbarn. Bilstolen bør ha en helning på 45 grader eller brattere. Ved for lite helning kan barnet bli sittende med haken mot brystet, og det kan mistrives i bilstolen.
Feber
Feber er et vanlig symptom hos barn. I de fleste tilfeller er feber et tegn på infeksjon, men barn som har vært svært aktive, eventuelt som har skreket mye, kan få litt økt temperatur uten å ha infeksjon. Spedbarn som er under tre måneder, skal alltid vurderes av lege dersom de har temperatur over 38,5.
Les også: Feber hos barn
Mistanke om alvorlig sykdom
Hvis du tror barnet ditt kan være alvorlig sykt, må du kontakte legen din snarest. Dersom du ikke får kontakt med legen, ta kontakt med legevakt.
Vil du vite mer?
- Allergiforebygging hos spedbarn
- Amming
- Babyer og søvn
- Bleiedermatitt
- Brystmelk eller morsmelkerstatning?
- De første leveukene
- Feber hos barn
- Forstoppelse hos spedbarn
- Kan barnet høre?
- Negleklipping hos spedbarn
- Råd ved feber
- Skal barnet ha smokk?
- Skjevt hode hos nyfødte
- Spedbarns matvaner
- Spedbarnskolikk
- Synsutvikling hos nyfødte
Kilder
Referanser
- Helsedirektoratet. Spedbarnsernæring. Nasjonal faglig retningslinje. Sist faglig oppdatert: 08. juli 2021. www.helsedirektoratet.no
- Helsedirektoratet. Mat og måltider for spedbarn. Sist faglig oppdatert: 05.12.2022. www.helsedirektoratet.no
- Trygg Trafikk: Baby i bil www.tryggtrafikk.no