Informasjon

Sjekkliste for nybakte foreldre

Når du kommer hjem fra sykehuset med et lite spedbarn, er det mange ting som må huskes. Her er en sjekkliste med noen av de viktigste punktene.

Forebygge krybbedød

Barnet må alltid sove på ryggen. Bruk en fast madrass og la barnet sove i egen seng på foreldrenes soverom. Unngå å ha puter, store bamser eller lignende i sengen sammen med barnet. Unngå røyking i barnets nærmiljø. Ikke la barnets ansikt bli tildekket under søvn. Pass på at barnet ikke blir for varmt. Amme om mulig og la gjerne barnet bruke smokk.

Barnet gråter

Vanlige årsaker til at barnet gråter, kan være at det er sultent, at det har behov for et bleieskift, at det er trett, eller har behov for kontakt og kos.

Vitamin D

Fra barnet er fire uker bør det få tilskudd av vitamin D for å forebygge rakitt/engelsk syke. Gi gjerne tran som også er rikt på omega-3 fettsyrer, eller gi barnet vitamin D-dråper.

Ikke gi barnet honning

På grunn av faren for spedbarnsbotulisme skal ikke barn under ett år ha honning. Spedbarnsbotulisme er en alvorlig sykdom som er forårsaket av en bakterie som produserer svært kraftig nervegift.

Gulsott

Gulsott forekommer hos omtrent 40 prosent av nyfødte barn. Hos de fleste forsvinner dette av seg selv. Hvis du blir usikker, eller synes det blir verre, ta kontakt med helsestasjon eller fastlege.

Temperaturregulering

Spedbarn regulerer temperaturen dårlig. De kan raskt bli kalde og raskt bli overopphetet. Kjenn på barnets rygg for å finne ut om barnet er passelig varmt. Husk å ta av tepper og lignende hvis barnet er vinterkledd, og dere for eksempel går inn på et varmt kjøpesenter.

Det er helt greit å ta med et nyfødt barn ut på tur. Men ikke dersom det er under 10 minusgrader eller sterk vind. Pass på at barnet ikke blir for varmt, og skjerm det for sol. Bruk myggnett om sommeren og høsten.

Utslett

Det er helt vanlig at små barn har litt utslett de første ukene. Dette er en reaksjon på at mors hormoner - som passerer over i barnets blod i fostertiden - forsvinner. Hormonene kan også føre til at noen jenter får litt blodig utflod.

Navlen

Navlestumpen faller av etter 7-10 dager. Vask huden rundt navlen forsiktig med rent vann og tørk godt. Sjekk området daglig for væskeutskilling eller rødhet.

Vask av kjønnsorganene

Bruk rent, lunkent vann når du vasker barnets kjønnsorgan. Hos jenter skal bare de ytre kjønnsleppene vaskes - vask forfra og bakover. Hos gutter må du aldri trekke forhuden tilbake med makt, forhuden kan da sprekke opp og det kan forårsake trang forhud.

Morsmelk

Morsmelk er den beste maten et spedbarn kan få. Et barn som får morsmelk, spiser gjerne 8-12 ganger daglig de første par månedene, mens barn som får morsmelkerstatninger, spiser litt sjeldnere.

Gi helst ikke annen drikke enn morsmelk/morsmelkerstatning før barnet er ett år. Skal du gi noe annet, så gi barnet vann. Gir du barnet vann i stedet for melk, kan det gi ernæringsmangel og saltmangel.

Dersom du ammer, må du huske at alt du inntar, inntar også barnet ditt. Unngå røyk, alkohol og andre rusmidler. Før du eventuelt tar noen medisiner, må du sjekke med legen din om medisinen kan være skadelig for barnet ditt.

Morsmelkerstatning

Dersom barnet ditt får morsmelkerstatning, må du huske å vaske/sterilisere flaskene godt etter hvert måltid. Morsmelk skal varmes opp til romtemperatur. Varmer du melken (og senere annen barnemat) i mikrobølgeovn, må du huske at den kan bli farlig varm, selv om flasken kjennes kald ut. Rist flasken godt og test med noen dråper på håndleddet.

Avføring

Brysternærte barn kan ha alt fra ti bleier med avføring om dagen til en hver syvende til tiende dag. Seks eller flere våte bleier per dag er helt normalt. Selv om det går flere dager uten avføring, er forstoppelse svært sjelden i denne alderen. Sett derfor ikke i gang med tiltak mot forstoppelse uten å ha snakket med helsesøster først.

Dersom barnet ditt blir forstoppet, kan du tilsette litt maltekstrakt eller sviskesaft i melken. Ikke bruk avføringsmidler med mindre dette er avtalt med legen.

Mistrivsel hos barnet

Ta kontakt med lege eller helsestasjonen dersom barnet ser ut til å gå ned i vekt eller ikke legger på seg.

Bilstol

Bruk en godkjent bilstol som er montert mot kjøreretningen, og som er tilpasset til spedbarn. Du kan også bruke bag med sikkerhetsnett, men da må bagen være godkjent til slik bruk.

Feber

Spedbarn kan ha feber uten å være syke, og de kan være syke uten å ha feber. Det viktigste er å følge med på allmenntilstanden.

Mistanke om alvorlig sykdom

Hvis du tror barnet ditt kan være alvorlig sykt, må du kontakte legen din snarest. Dersom du ikke får kontakt med legen, ta kontakt med legevakt.

Vil du vite mer?