Informasjon

Skal barnet ha smokk?

De første seks månedene kan det å bruke smokk gi babyen en rekke fordeler.

Temaside om Korona

Men etter 6-10 måneders alder, anbefales det å kutte ut smokken.

Fordeler ved bruk av smokk

Suttebehov har barnet helt fra fødselen, og det er ikke bare en livsnødvendig refleks for å få i seg mat. Suttingen virker også beroligende på barnet, og den synes å være noe trygt og kjent i en ellers så fremmed verden.

75 til 85 prosent av barn i vestlige land bruker smokk. En rekke studier har sett på fordeler og ulemper ved bruk av smokk1. Fordelene ved bruk av smokk er blant annet:

  • Smokken har en smertelindrende effekt ved mindre inngrep. Den tar i alle fall oppmerksomheten bort fra ubehagelige opplevelser slik som vaksinering og blodprøvetakning.
  • Lavere risiko for plutselig spedbarnsdød (krybbedød). En metaanalyse har konkludert med at barn som bruker smokk, har mindre risiko for plutselig spedbarnsdød. Nøyaktig hva som gir denne reduksjonen, er fortsatt litt uvisst. Det kan være at sjansen for at babyen ruller over til mageleie er mindre, at det fører til at barnet våkner lettere, holder luftveiene åpne, og reduserer risikoen for sure oppstøt/gulping som kan komme over i luftveiene, og styrket pustefunksjon.
  • En annen metaanalyse har konkludert med at å bruke smokk fører til kortere sykehusopphold, tidligere overgang fra sondenæring til flaske, og bedre flaskemating hos for tidlig fødte barn.
  • En smokk kan gjøre det lettere for barnet å sovne. Det kan også roe barnet om det er sint. Selv om barnet sovner lettere med en smokk i munnen, har det også lettere for å våkne igjen i det smokken faller ut av munnen. Derfor bør barn helst ikke sovne med smokk i munnen.
  • Smokken kan også hjelpe deg å avgjøre om barnet kun er irritabelt eller gråter fordi det er sultent. Prøver du å gi smokk når barnet er sultent, vil smokken raskt bli avvist! Men smokken kan av og til gi en liten utsettelse i barnets krav om mat, og dermed brukes til å "kjøpe litt tid" om du befinner deg i en situasjon hvor amming/mating er uhensiksmessig.
Neste side