Nyhetsartikkel

Slik får du babyen til å slutte å gråte

Forskere har kommet frem til en enkel metode som kan roe ned en gråtende baby. Sjansen er stor for at du allerede har benyttet deg av de ulike aktivitetene, men rekkefølge og varighet er avgjørende.

Dette ifølge en studie som ble publisert i tidsskriftet Current Biology i september 20221.

Mange babyer gråter mye og har søvnproblemer uten at det er noen åpenbar grunn til at dette skjer. Det finnes ulike typer søvntrening og råd for langsiktig behandling, men færre råd om hva du kan gjøre der og da. Det har forskerne av den aktuelle studien sett nærmere på.

Studien viser at babyer blir påvirket fysiologisk av å bli holdt, båret og lagt ned. Både hvor lenge man gjør disse tingene og rekkefølgen er viktig.

Forskerne har i en tidligere studie funnet at stressede babyer roer seg når de blir båret av mor. Reaksjonen er en kompleks serie av biologiske prosesser som fører til mindre gråt og at pulsen går ned.

Les også: Hvorfor gråter babyen?

Våknet straks de ble lagt i sengen

I den aktuelle studien fant forskerne at å gå med en gråtende baby i fem minutter, hjalp babyen å sovne. Hos babyer som ikke gråt, hadde det ikke den samme søvndyssende effekten. Alle babyene i studien sluttet å gråte mot slutten av en fem minutters bæretur. Da hadde de lavere puls og halvsov. 

Å sitte i ro og holde babyen hadde ikke beroligende effekt. Tvert imot. Da hadde babyens puls en tendens til å øke og gråtingen vedvarte.

Babyene var veldig følsomme for mors bevegelser. Pulsen gikk opp når mor stoppet eller snudde. Søvnen ble mest forstyrret i det øyeblikket mor la babyen fra seg. Noe som førte til at babyen ofte våknet og begynte å gråte igjen straks den var lagt i sengen.

Nøkkelen her var hvor lenge babyen hadde sovet før den ble lagt ned. Ofte våknet babyen igjen dersom den hadde sovet mindre enn åtte minutter.

Les også: Barn og gråt: råd for å bevare roen

Metoden

Dersom babyen gråter, er metoden forskerne anbefaler følgende:

  • Bær babyen i fem minutter. Unngå brå bevegelser.
  • Sitt i åtte minutter og hold babyen mens den sover
  • Legg babyen i sengen sin

Målte pulsen

Forskerne brukte en EKG-maskin for babyer og video for å sammenligne endringer i pulsen og oppførselen til babyen. Dette ble gjort mens mor gjorde ulike aktiviteter som er vanlige for å roe ned babyer. Aktivitetene inkluderte å bære barnet, å trille det i barnevogn, og å holde barnet mens hun satt.

Data fra disse aktivitetene ble samlet mens babyen var i ulikt humør. Altså både når babyen gråt, var våken og rolig, og når den sov.

Slik kunne forskerne spore endringer i oppførsel og fysiologi.

Behov for flere studier

Det var totalt 21 babyer som deltok i studien. De var i alderen null til syv måneder. Forskerne skriver at det er behov for flere studier med flere deltagere for å bekrefte funnene.

Kilder

Referanser

  1. Ohmura N, Okuma L, Truzzi A, Shimizu M, Esposito G, Kuroda KO. A method to soothe and promote sleep in crying infants utilizing the transport response. Current Biology 2022. www.cell.com