Informasjon

Sørg for trygg seng til babyen

Gamle, ødelagte senger, eller senger fylt med puter, pyntetepper og bamser, kan bli en dødsfelle for spedbarnet.

Sørg for trygg seng til babyen
Sørg for trygg seng til babyen

I slutten av februar 2008 gikk den amerikanske Consumer Product Safety Commission ut med en pressemelding med råd for å sikre at babyer sover i trygge omgivelser. De hadde sett på rapporter om spedbarn som har dødd i krybbedød. Ved halvparten av dødsfallene fant de at sengene hadde puter, sengetepper/pyntetepper og annet ekstra sengetøy. Omtrent halvparten av disse dødsfallene skyldtes at spedbarnet hadde blitt kvalt etter at det hadde havnet med ansiktet ned i puten, eller med ansiktet ned i en seng med puter, pyntetepper og annet sengetøy.

30 prosent av dødsfallene i krybben/barnesengen kan tilskrives at barnet hadde satt seg fast mellom deler av sengen, fordi sengen var i dårlig forfatning - med ødelagte eller manglende deler, løse skruer/metalldeler eller lignende, at barnet hadde satt seg fast i åpenrom mellom sidene på sengen, eller at barnet hadde blitt fastklemt mellom sengen og andre møbler eller veggen.

Ikke bruk saueskinn, puter eller ekstra tepper i barnesengen

For å redusere risikoen for plutselig spedbarnsdød og kvelning bør du følge disse rådene:

  • Plasser alltid barnet på ryggen i en hel og trygg barneseng når det skal sove.
  • Bruk aldri pute i sengen til spedbarnet. Verken som madrass, eller under hodet til babyen. Bruk heller ikke myke bamser, ekstra pyntetepper eller myke/putelignende sengekanter i barnesengen.
  • Ikke bruk gamle, ødelagte barnesenger, eller senger som har blitt endret.
  • Stram skruer jevnlig for å holde sidene faste.
  • Nyfødte kan kveles mellom siden på sengen og en dårlig tilpasset madrass. Tillat aldri større gap mellom sengen og madrassen enn at du får plass til to fingre.
  • Plasser aldri sengen nært et vindu med rullegardin eller annen gardin med snorer.
  • Ikke bruk ekstra madrasser og puter i lekegrinden.

I følge Landsforeningen uventet barnedød bør du også sørge for at madrassen er ren og relativt hard - ikke slitt, gammel eller myk. En brukt madrass kan inneholde rester av gammel bakterieflora, noe som ikke er gunstig for spedbarnet. Unngå også at det er for varmt i rommet der barnet skal sove. Barnet bør ikke være kledt for varmt eller ha på lue innendørs.

Bruk av saueskinn i barnesengen øker og risikoen for krybbedød. Årsaken er også her at spedbarnet kan havne på magen mens det sover, bli liggende med ansiktet ned i saueskinnet, og bli kvalt.

Vil du vite mer?