Informasjon

Sørg for trygg seng til babyen

Gamle, ødelagte senger, eller senger fylt med puter, pyntetepper og bamser, kan bli en dødsfelle for spedbarnet.

Temaside om Korona

I slutten av februar 2008 gikk den amerikanske Consumer Product Safety Commission ut med en pressemelding med råd for å sikre at babyer sover i trygge omgivelser. De hadde sett på rapporter om spedbarn som har dødd i krybbedød. Ved halvparten av dødsfallene fant de at sengene hadde puter, sengetepper/pyntetepper og annet ekstra sengetøy. Omtrent halvparten av disse dødsfallene skyldtes at spedbarnet hadde blitt kvalt etter at det hadde havnet med ansiktet ned i puten, eller med ansiktet ned i en seng med puter, pyntetepper og annet sengetøy.

30 prosent av dødsfallene i krybben/barnesengen kan tilskrives at barnet hadde satt seg fast mellom deler av sengen, fordi sengen var i dårlig forfatning - med ødelagte eller manglende deler, løse skruer/metalldeler eller lignende, at barnet hadde satt seg fast i åpenrom mellom sidene på sengen, eller at barnet hadde blitt fastklemt mellom sengen og andre møbler eller veggen.

Ikke bruk saueskinn, puter eller ekstra tepper i barnesengen

For å redusere risikoen for plutselig spedbarnsdød og kvelning bør du følge disse rådene:

  • Plasser alltid barnet på ryggen i en hel og trygg barneseng når det skal sove.
  • Bruk aldri pute i sengen til spedbarnet. Verken som madrass, eller under hodet til babyen. Bruk heller ikke myke bamser, ekstra pyntetepper eller myke/putelignende sengekanter i barnesengen.
  • Ikke bruk gamle, ødelagte barnesenger, eller senger som har blitt endret.
  • Stram skruer jevnlig for å holde sidene faste.
  • Nyfødte kan kveles mellom siden på sengen og en dårlig tilpasset madrass. Tillat aldri større gap mellom sengen og madrassen enn at du får plass til to fingre.
  • Plasser aldri sengen nært et vindu med rullegardin eller annen gardin med snorer.
  • Ikke bruk ekstra madrasser og puter i lekegrinden.

I følge Landsforeningen uventet barnedød bør du også sørge for at madrassen er ren og relativt hard - ikke slitt, gammel eller myk. En brukt madrass kan inneholde rester av gammel bakterieflora, noe som ikke er gunstig for spedbarnet. Unngå også at det er for varmt i rommet der barnet skal sove. Barnet bør ikke være kledt for varmt eller ha på lue innendørs.

Bruk av saueskinn i barnesengen øker og risikoen for krybbedød. Årsaken er også her at spedbarnet kan havne på magen mens det sover, bli liggende med ansiktet ned i saueskinnet, og bli kvalt.

Vil du vite mer?