Informasjon

Sydentur med spedbarn

Stadig flere bruker barselpermisjonen til å ta med hele familien på reise.

Så lenge du ikke reiser til svært eksotiske steder, er dette stort sett uproblematisk.

Det er ingenting i veien for å ta med minstemann på sydentur til land i Europa så lenge du tar enkelte forholdsregler. Litt planlegging kan også være med på å gjøre ferieturen mer behagelig for både deg og barnet.

Skal du reise langt med fly, kan det ofte være en fordel å reise om natten. For å hindre at barnet ditt får vondt i ørene, er det lurt å ta barnet opp på fanget når flyet letter og lander. Barnet får lettere vondt i ørene når det ligger enn når det sitter. Gir du i tillegg morsmelk eller smokk samtidig, så er dette til god hjelp for mange.

Unngå sol og overoppheting

Spedbarn skal ikke være i solen. Bruk parasoll og smør barnet godt inn med solkrem av høy faktor, altså fra faktor 30 og gjerne høyere. Solstrålene reflekteres, også når barnet ikke blir utsatt for direkte sollys. I følge Norges Astma- og Allergiforbund anbefaler ikke hudleger bruk av vanlig solkrem på spedbarn. Bruk heller solkrem med fysisk filter, slik som titandioksid og sinkoksid. Kremen skal smøres tykt på, og den legger seg som en hvit beskyttelse utenpå huden og reflekterer (avviser) UV-strålene. Bruk alltid hatt eller lue for å beskytte hodet. Ellers er det viktig å unngå overoppheting. Bruk lette klær og lett sengetøy. Husk at spedbarnet regulerer kroppstemperaturen dårlig, og at de derfor lett kan bli overopphetet.

Neste side