Informasjon

Sydentur med spedbarn

Stadig flere bruker barselpermisjonen til å ta med hele familien på reise.

Temaside om Korona

Så lenge du ikke reiser til svært eksotiske steder, er dette stort sett uproblematisk.

Det er ingenting i veien for å ta med minstemann på sydentur til land i Europa så lenge du tar enkelte forholdsregler. Litt planlegging kan også være med på å gjøre ferieturen mer behagelig for både deg og barnet.

Skal du reise langt med fly, kan det ofte være en fordel å reise om natten. For å hindre at barnet ditt får vondt i ørene, er det lurt å ta barnet opp på fanget når flyet letter og lander. Barnet får lettere vondt i ørene når det ligger enn når det sitter. Gir du i tillegg morsmelk eller smokk samtidig, så er dette til god hjelp for mange.

Unngå sol og overoppheting

Spedbarn skal ikke være i solen. Bruk parasoll og smør barnet godt inn med solkrem av høy faktor, altså fra faktor 30 og gjerne høyere. Dette er fordi solstrålene reflekteres, også når barnet ikke blir utsatt for direkte sollys. I følge Norges Astma- og Allergiforbund anbefaler ikke hudleger bruk av vanlig solkrem på spedbarn. Bruk heller solkrem med fysisk filter, slik som titandioksid og sinkoksid. Kremen skal smøres tykt på, og den legger seg som en hvit beskyttelse utenpå huden og reflekterer (avviser) UV-strålene. Bruk alltid hatt eller lue for å beskytte hodet. Ellers er det viktig å unngå overoppheting. Bruk lette klær og lett sengetøy. Husk at spedbarnet regulerer kroppstemperaturen dårlig, og at de derfor lett kan bli overopphetet.

Amme om mulig

Dersom du ammer barnet ditt, er maten lett tilgjengelig, passelig temperert og fri for bakterier. Det kan være vanskelig å lage morsmelkerstatning på en hygienisk god nok måte når du er på reise. Velger du likevel å gi morsmelkerstatning, er det viktig å være nøye med å vaske, koke og sterilisere flaskene mellom hver gang du bruker dem. Ta med morsmelkerstatning hjemmefra, og bruk kjøpevann når du blander den ut. Er barnet tørst utenom ammingen, kan du gi litt kjøpevann. Spiser barnet ditt grøt eller annen barnemat, kan dette også med fordel bringes med hjemmefra, slik at du er sikker på at barnet får den maten det er vant med. Det er også lurt å ha med alle stelleprodukter hjemmefra. Bleier, våtservietter og solkrem er eksempler på produkter du gjerne må betale dobbelt så mye for i Syden som det du betaler hjemme.

Pass på væskeinntaket

Hvis du ammer, må du være ekstra påpasselig med å få i deg selv nok væske. Små barn er mer sårbare enn voksne for væsketap, så pass på at både du og barnet ditt drikker ofte.

Vær nøye med hygienen. Vaske hendene godt og følg ellers de vanlige matvettreglene som gis til sydenturer: Kok det, stek det, skrell det eller glem det.

Blir lettere syke

Barn er mer utsatt for å bli syke, og de får også lettere et mer alvorlig forløp enn voksne. Dersom spe- eller småbarn rammes av diarè, er det viktig å ha en lav terskel for å søke hjelp hos lege eller på sykehus. Får barnet akutt diarè og nekter å ta til seg væske, kan det føre til kritisk uttørring i løpet av få timer. Den viktigste behandlingen dersom barnet ditt får diarè, er væske, litt sukker og en ørliten mengde salt. Du kan for eksempel gi barnet litt doven brus blandet med vann, søt te, saft eller et avkok av ris eller havre. Dersom barnet kaster opp, mister det enda mer væske, og du må ikke slutte å få i det drikke. Prøv å gi drikken på teskje, og bruk god tid.

Myggmidler

Ved opphold i områder hvor myggstikk er forbundet med risiko for alvorlig sykdom (malaria, denguefeber, gulfeber, filariasis) er riktig bruk av myggmidler avgjørende og midler med DEET er ofte indisert både til barn og voksne.

Internasjonale kilder angir at DEET er trygt allerede fra to måneders alder. Til småbarn bør myggmidler bare brukes direkte på mindre områder med bar hud og i større grad påføres klærne. Ved behov for kortvarig beskyttelse kan man med fordel anvende myggmidler med en lavere DEET-konsentrasjon (<20%), men myggmidler med DEET-innhold på 20-30% som har en virketid på 4-5 timer vurderes også som trygt til både barn og voksne. Risikoen for bivirkninger er svært liten dersom myggmidlene brukes som anbefalt. (RELIS)

Du bør ta med deg insektsnett hjemmefra, dette er den beste måten å beskytte spedbarnet på mot insekter og mygg. 

Husk pass og insektsnett

Husk at også spedbarnet må ha sitt eget pass, og at barnet må være til stede når det søkes om pass.

Til slutt: Styr unna de varmeste årstidene, unngå høysesongen på de travleste stedene og nyt ferien!

Vil du vite mer?

 

Kilder

Referanser

  1. Aa E, Roland PDH. Riktig bruk av myggmidler. RELIS, Produsentuavhengig legemiddelinformasjon for helsepersonell. Publisert 22.06.2015. relis.no