Informasjon

Det nyfødte barnets matvaner

Hvor mye mat trenger et spedbarn? Hva slags mat trenger det nyfødte barnet? Hvordan vet du om barnet er mett? Les videre for å lære mer om spedbarnets matvaner!

Hvilke næringsbehov har det nyfødte barnet?

De første månedene vil det være store variasjoner i når og hvor mye barnet spiser - men ikke i hva det bør spise! De første fire månedene bør barnet få morsmelk eller morsmelkerstatning, og bare det. Barn som ammes, bør få tilskudd med vitamin D-dråper fra de er en uke gamle for å forebygge rakitt/engelsk syke. Barn som får morsmelkerstatning, trenger ikke D-vitamintilskudd. Tran anbefales ikke det første leveåret.

Vann fra tåteflaske er ikke skadelig for barnet dersom det er gitt i små mengder, men det er heller ikke nødvendig.

Juice og andre drikker er fordøyelsesapparatet til barnet ennå ikke modent for å takle, og det kan gi diaré - forskerne har inntil nylig også trodd at det kan føre til allergi-utvikling hos barnet. Barnet har uansett ikke behov for næringsstoffer fra juice, slik drikke kan du derfor trygt vente med til etter barnet har fylt ett år. Juice er også skadelig for tennene, slik at om du begynner å gi dette, bør du i alle fall sørge for at det drikkes fra kopp og ikke sutteflaske.

Tidligere trodde man at risikoen for allergi ble redusert dersom man utsatte introduksjonen av fast føde. Nyere forskning viser det motsatte - utsatt introduksjon av fast føde kan øke risikoen for allergi. Det anbefales å innføre flest mulig nye matvarer mens mor fortsatt ammer - tidligst etter fire måneder, helst etter seks måneder.

Hvor ofte skal jeg gi barnet mat?

Barnet er som regel "flink" til å si i fra om at det er sultent, og barnet bør få mat når det "ber" om det. Desverre kan det være vanskelig å skille signalene fra barnet fra hverandre. Barnet gråter når det er sultent, men også andre ubehag kan få barnet til å gråte (behov for å bli holdt, bleien trenger skifting, barnet er trøtt og så videre). Det er en fordel å få matet barnet så raskt som mulig når det skriker etter mat. Dersom det må skrike lenge, vil barnet ofte ha problemer med å roe seg nok til at det får spist.

De fleste nyfødte tar bryst åtte til 12 ganger daglig, men i løpet av to-tre måneder er de som regel fornøyd med mating seks til åtte ganger daglig. Barn som får flaske, kan ha mindre hyppige måltid. De fleste barna får også etterhvert bedre måltidsrutiner. Det blir mer forutsigbart når barnet ønsker mat, og barnet spiser mere og raskere - drikker mer melk på kortere tid.

Hvordan vet jeg at barnet er mett?

Når barnet er fornøyd med måltidet, vil det slutte å suge, lukke munnen og gjerne snu seg bort fra brystet (flasken). Dersom du forsøker å fortsette matingen, vil barnet ofte sette seg ytterligere til motverge.

Det kan også være andre grunner til at barnet tar en pause i spisingen, for eksempel om det må rape eller bæsje. Hvis du mistenker slike "forstyrrelser", kan det lønne seg å forsøke å få barnet til å rape og ta en liten pause (ett minutt), for så å prøve å fortsette matingen.

Hvor mye og hvor ofte barnet spiser, vil variere noe fra dag til dag, men variasjonene blir vanligvis mer forutsigelige med tiden. Hvis for eksempel barnet sover over et nattmåltid det er vant til, ønsker det kanskje et ekstra måltid på morgenen.

Maten skal også være kos

Matingen er også en sosial aktivitet i barnets liv, og den gir mor og barn en sjanse til å knytte bånd. Barnet får en følelse av trygghet og tillit gjennom at det får mat når det ønsker det, og dette er et grunnlag i den videre vekst og utvikling. Forsøk å la barnet være i fokus når det spiser, ikke gjør mange andre ting samtidig. Dersom barnet ikke klarer å flytte vekk flasken når det trenger en pause fra drikkingen, kan melk komme over i luftveiene og medføre kvelningstegn. Det at barnet får med seg en flaske i sengen, er heller ingen god idé, da dette fører til at barnet lettere får skade på tennene.

Alle barn er unike, og de vil ha litt forskjellige vaner. Så lenge barnet ditt vokser som det skal og virker å være mer fornøyd enn misfornøyd, er det sannsynlig at det får dekket sine behov fra kosten.

Lykke til!

Vil du vite mer?