Nyhetsartikkel

Spedbarnsdød forårsaket av sengepolstring

En økning i antall rapporterte dødsfall knyttet til bruk av sengekant, en polstring i mykt stoff som festes på innsiden av sprinkelsengen, har ført til at amerikanske barneleger nå ønsker å forby bruk av sengekant i babysengen.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en artikkel som ble publisert i det amerikanske legetidsskriftet Journal of Pediatrics i november 20151. Tidligere studier har også vist til farene ved bruk av sengekant, kosedyr og annet ekstra av pynt og puter som befinner seg i senga til de minste.

Les også: Sørg for at babyens seng er trygg

Økt rapportering eller flere dødsfall

Forfatterne har sett på sengekant-relaterte dødsfall i perioden 1985-2012 og ulykker/skader uten dødsfall med samme årsak i perioden 1990-2012.

Forfatterne fant at det var tre ganger flere dødsfall knyttet til bruk av sengekant de siste syv årene enn det var i de tidligere tidsperiodene. Dette kan tilskrives økt eller bedre rapportering, et diagnostisk skifte, eller en mulig økning i dødsfall. De fant at sengekanter forårsaket 48 dødsfall på grunn av kvelning. 67 prosent av disse var forårsaket av sengekanten alene, og resten var forårsaket av at barnet satt seg fast mellom sengekanten og et annet objekt. Gjennomsnittlig alder på barna som døde var 4.6 måneder.

I 2007 ble det publisert en studie som viste til 27 dødsfall knyttet til bruk av sengekant hos spedbarn. Der konkluderte forfatterne med at sengekanter ikke bør brukes. I 2008 og 2011 advarte den amerikanske barnelegeforeningen mot bruk av slike sengekanter i stoff.

Les også: Plutselig spedbarnsdød

Gjelder også tynne sengekanter

Forfatterne av den akuelle studien ville finne ut om det kun var tykke/putelignende sengekanter som var involvert i ulykkene. Det var få av undersøkelsene som hadde sett på dette, men tre rapporterte tykkelsen på sengekanten til 2-5 centimeter, og flere bilder fra åstedsrapporter viste tilsynelatende tynne sengekanter. Undersøkelsene fant også 146 ulykker uten dødelig utfall som var forårsaket av sengekant.

Forfatterne skriver at studien har flere begrensninger. Blant annet tror de at antallet dødsfall som er forårsaket av sengekant, er underrapportert.

En tilnærming til å forebygge slike ulykker er å advare mot bruk av sengekanter. Til tross for slike advarsler, har andelen av denne type ulykker økt. Forfatterne anbefaler derfor at bruk av tradisjonelle sengekanter forbys i USA - raskt. Forebygging av disse ulykkene og skadene er bare mulig dersom tradisjonelle sengekanter fjernes fra markedet.

Noen tror at sengekanten vil beskytte barnets hode mot slag fra sprinklene, men forfatterne har funnet at slike hendelser bare gir barnet mindre blåmerker. Dersom du vil hindre at armer og bein stikker ut mellom sprinklene, anbefaler forfatterne at du heller bruker nettingsengekanter.

Kilder

Referanser

  1. Scheers NJ, Woodard DW, Thach BT. Crib Bumpers Continue to Cause Infant Deaths: A Need for a New Preventive Approach. The Journal of Pediatrics 2015. www.jpeds.com