Nyhetsartikkel

Verdens ammeuke

WHO oppfordrer til å amme når som helst, hvor som helst.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Denne første uka i august er verdens ammeuke. Målet er bedre helse til barn i hele verden.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) anbefaler fullamming fra barnet er nyfødt til det er seks måneder gammelt - og at man gjerne fortsetter å amme til barnet er to år gammelt. Dette er spesielt viktig i fattige land.

Se en animasjon om amming her

- Brystmelk er barnets aller første vaksine, og den første og beste beskyttelse mot smitte og sykdom. Nyfødte utgjør nesten halvparten av alle barn som dør før fylte fem år på verdensbasis, og tidlig amming kan utgjøre forskjellen mellom liv og død, sier France Begin, senior ernæringsrådgiver i UNICEF.

Når som helst, hvor som helst

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Ifølge UNICEF dør det hvert år 800 000 barn som følge av dårlige ammevaner. WHO oppfordrer alle til å støtte mødre til amme når som helst, hvor som helst.

Les om ammeteknikker og generelle råd om amming her

Les også: Brystmelk eller morsmelkerstatning?

Få fullammer ut den anbefalte tiden

morsmelkerstatning

I Norge som i mange andre land, anbefales mødre å fullamme til babyen er seks måneder. Men en norsk undersøkelse fra 2010 viser at kun to prosent fullammer ut den anbefalte tiden.

Studien, som er utført ved Folkehelseinstituttet og Rikshospitalet, viser at 99 prosent av nybakte mødre i Norge starter å amme, mens åtte av ti ammer fortsatt når babyen er seks måneder gammel. Når babyen er fire måneder, får 44 prosent kun morsmelk.

Når barnet er blitt seks måneder, har tallet sunket til to prosent.

Les også: Barseltiden