Nyhetsartikkel

Økning av sjeldent syndrom hos barn

Seks land rapporterer en økning av kawasakis sykdom, eller en tilstand som ligner på denne. Det er foreløpig usikkert om økningen kan knyttes til covid-19.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Helsemyndighetene i New York gikk nylig ut med informasjon om et mystisk syndrom som har dukket opp blant barn. Foreløpig er det få barn som viser tegn på den aktuelle tilstanden, som kalles «pediatric multisystem inflammatory syndrome».

Det er registrert 15 tilfeller med dette syndromet hos barn på sykehus i New York i perioden fra 17. april 2020 til 3. mai 2020. Barna er i alderen to til 15 år. Det er sannsynlig at det bare er alvorlige tilfeller som er registrert så langt.

Symptomene varierer etter hvilke organ som er rammet, men inkluderer vedvarende feber og tegn forenelig med kawasakis sykdom eller toksisk-sjokksyndrom. Symptomer fra mage og tarm er vanlig. Tidlig diagnose og henvisning til spesialist og eventuelt intensivavdeling er avgjørende for å forebygge endeorganskade (skade på hjerte, nyrer og lignende) og andre langvarige komplikasjoner.

Fire av barna testet positivt på covid-19 ved pcr-test (polymerase chain reaction test). Elleve av barna testet negativt (pcr). Seks pasienter som testet negativt for covid-19, hadde positive serologitester - det vil si at de har dannet antistoffer mot covid 19. Det kan bety at de sannsynligvis har hatt covid-19.

Per 9. mai 2020 er det rapportert inn tre dødsfall hos unge i New York, knyttet til den aktuelle tilstanden.

Kawasaki sykdom

Kawasaki sykdom er en betennelsessykdom i blodårene. Typisk for tilstanden er høy feber i minst fem dager, og minst fire av følgende symptomer: småprikkete utslett på kroppen, øyekatar, hovne lymfekjertler, rødhet og sårhet på lepper og i munnhulen, hevelse og rød hud i håndflater og fotsåler.

Les også vår pasientinformasjon om kawasaki syndrom

Udiagnostisert og ubehandlet kan sykdommen føre til utposning på kransårer og alvorlig hjertesykdom. Med behandling reduseres risikoen for å få utposning på kransårene fra cirka 25 prosent til fire prosent.
Leger vet hvordan tilstanden skal behandles, men ikke hva som forårsaker den. Mye tyder på at immunsystemet overreagerer på en infeksjon med virus eller bakterier.

Symptomene kan også minne om toksisk sjokksyndrom - en sjelden, men alvorlig tilstand, som skyldes giftstoffer fra streptokokk- eller stafylokokkbakterier.

Neste side