Nyhetsartikkel

Ørevondt på flytur

Å få vondt i ørene under flyturen er vanlig, men ikke alltid så lett å avfinne seg med for barn.

De fleste har opplevd det: den ubehagelig smerten i ørene under en flytur.

Årsaken til at man kan få smerter i ørene under en flyreise, er at lufttrykket inni mellomøret er forskjellig fra trykket utenfor øret.

Øretrompeten, som åpner og lukker seg når man svelger eller gjesper, vil som regel kunne utligne denne forskjellen i trykket. Men når man sitter i et fly, endrer trykket seg så raskt at man ikke klarer å svelge fort nok til å kompensere for trykkendringene. Dermed blir det press mot trommehinnen.

Hos barn er øretrompeten smalere, de vil derfor oftere oppleve smertene enn voksne. Også hvis man er forkjølet, er det lettere å få smerter.

Dette forklarer hvorfor mange babyer gråter under de siste minuttene av flyturen: lufttrykket i kabinen øker når flyet forbereder seg på å lande. Det er altså trykkendringen i kabinen og småbarnas manglende evne til selv å utligne, som gjør at de får vondt i ørene under flyturen. Et barn som er forkjølet vil ha mindre muligheter til å utligne trykket, siden en forkjølelse kan gi hevelser i slimhinnene i nesa og luftveiene.

Men smerten er bare midlertidig - det vil ikke føre til noen varige problemer for barna og vanligvis vil smertene avta i løpet av noen få minutter.

For barn som har fått innsatt dren, vil lufttrykket utjevnes lettere.

Tips for å lette øresmertene:

Fly, barn
 • Drikk rikelig med koffeinfri væske (vann er best) gjennom hele flyturen. Å drikke mye er viktig, ikke bare fordi det gjør at man svelger mer og lettere (som gjør øretrompeten mer åpen), men også fordi luften inne i flyet er tørr, noe som gjør slimhinnene tørre og mindre smidige og sannsynligheten for at øretrompeten blir tett, øker.
 • Ta paracetamol eller ibuprofen en halv time før avgang eller landing hvis du vet at barnet ditt får øresmerter når han eller hun flyr.
 • Barn som er store nok til det kan prøve å tygge tyggegummi, suge på et drops, drikke gjennom et sugerør eller blåse bobler gjennom et sugerør.
 • Gjesp ofte (hvis barnet ditt klarer å gjøre dette med vilje).
 • Hold barnet våkent under takeoff og landing. Når man sover, svelger man ikke så ofte, og det er vanskeligere å holde lufttrykket i mellomøret utjevnet.
 • Bruk ørepropper som er spesielt utviklet for å motvirke "dotter" og smerter i ørene ved flyreiser. Dette er ørepropper som sakte utjevner trykket mot trommehinnen under stigninger og landinger. Fåes kjøpt på blant annet apoteket og på flyplassen.
 • Tren på denne pusteøvelsen (eldre barn og tenåringer): Pust sakte inn, klem knip igjen nesa og pust ut mens du lukker munnen. Gjenta dette.
 • Bruk en nesespray til åpne luftveiene.
 • Hvis du har allergi, ta allergimedisinen omtrent en time før flyturen.

 

Kilder

Referanser

 1. https://kidshealth.org/en/parents/flying-ears.html
 2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/airplane-ear/symptoms-causes/syc-20351701
 3. https://www.helsenorge.no/sykdom/ore-nese-hals/oresmerter-under-flyreiser/