Nyhetsartikkel

Overvektige barn som går ned i vekt innen puberteten, har lavere risiko for diabetes type 2

Overvektige gutter som blir normalvektige før de når puberteten, vil ikke lenger ha økt risiko for å utvikle diabetes type 2 senere i livet.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det viser en studie publisert i New England Journal of Medicine1 i april 2018.

Det er blant annet forskere fra Københavns universitet i Danmark som står bak studien. I en nyhetsmelding fra universitetet sine hjemmesider, hevder de at tidligere studier har vært for små til å kunne si noe om vekttap blant barn kan redusere den ellers økte risikoen for diabetes type 2.

- Vår studie viser imidlertid at gutter med overvekt som normaliserer sin BMI innen puberteten og forblir normalvektige innen de blir veid ved sesjon, har samme risiko for type 2 diabetes som gutter med normalvekt ved 7-årsalder til sesjonsalder, sier Lise G. Bjerregaard fra Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Forebygge diabetes type 2

Forskerne bak studien understreker hvor viktig det er å forebygge overvekt og å drive behandling i pubertetsalderen - for å forebygge diabetes type 2. 

- Våre resultater viser betydningen av forebygging og behandling av overvekt hos barn, særlig før puberteten - det kan redusere risikoen for type 2 diabetes senere i livet, sier Jennifer L. Baker - som også er involvert i studien.

Ifølge universitetet er dette verdens største studie i sitt slag.

Forskerne har tatt utgangspunkt i høyde- og vektmåling fra københavnske skolelegejournaler og fra sesjonsjournaler på over 62.500 menn målt som 7-åringer, 13-åringer og ved sesjon i alderen 17 til 26 år.

I alt 6.710 menn fikk diagnosen type 2 diabetes som voksne.

Fire ganger økt risiko

Studien viser at menn som som er overvektige både som 7-åring, 13-åring og ved sesjon, har fire ganger økt risiko for å få diabetes type 2 sammenlignet med normalvektige ved alle aldre. Menn som kun var overvektige ved sesjonsalder, hadde 3 ganger økt risiko. 

Samtidig viser studien at det hjelper å nå normalvekt - også etter puberteten: Mennene som var overvektige som barn og ungdom, men ble normalvektige ved sesjonsalder, reduserte risikoen for diabetes type 2 kraftig - selv om de ikke klarte å eliminere den helt.

Kilder

Referanser

  1. http://nyheder.ku.dk/alle_nyheder/2018/04/vaegttab-foer-puberteten-reducerer-risikoen-for-type-2-diabetes/
  2. Bjerregaard, L, Jensen B, et.al. Change in Overweight from Childhood to Early Adulthood and Risk of Type 2 Diabetes. N Engl J Med 2018.