Nyhetsartikkel

Probiotika kan holde barn friske

Probiotika er såkalte ”gode bakterier” .

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Barn som spiser matvarer med probiotika – som blant annet finnes i surmelk og yoghurt – kan slippe unna vinteren med mindre hoste, færre sykedager og mindre bruk av antibiotika.

Det viser en studie publisert i tidsskriftet Pediatrics. Et probiotikum er et helseprodukt som inneholder levende organismer, vanligvis bakterier - særlig melkesyrebakterier.

Probiotika er såkalte ”gode bakterier” og finnes i form av gjærede meieriprodukter som surmelk og yoghurt, og som frysetørkede bakterier i kapsler. De mest brukte bakteriene er Lactobacillus og Bifidobacterium.

Les også: Dette er probiotika

Forsøk på friske barn

Den aktuelle studien ble utført i Kina over seks måneder i forkjølelsesesongen. 326 barn mellom tre og fem år som i utgangspunktet var helt friske, deltok i studien.

Her kan du lese om studien i Pediatrics

Barna ble inndelt i tre grupper. En gruppe fikk placebo (narremedisin). Den andre gruppen fikk bakteriestammen Lactobacillus acidophilus, mens den siste gruppen fikk tilskudd med to forskjellige bakterier - Lactobacillus acidophilus i kombinasjon med Bifidobacterium animalis.

Barna fikk probiotika eller placebo to ganger om dager i seks måneder i form av en melkeblanding. Studien var dobbeltblindet, det vil si at hverken forsøkslederne eller deltagerne visste hvem som fikk probiotika eller hvem som fikk placebo.

Over 50 prosent færre med feber

Målet med forsøket var å undersøke hvor ofte barna hadde hatt feber, hoste og fraværsdager i barnehagen i de ulike gruppene.

Resultatene viste at forekomsten av feber og hoste var henholdsvis 53 og 41 prosent lavere blant de som fikk den ene bakteristammen, sammenlignet med de som fikk placebo.

I gruppen som fikk de to bakteriestammene, var forekomsten av feber 73 prosent lavere enn blant de som fikk placebo, og forekomsten av hoste 62 prosent lavere

Mindre antibiotikabruk

Bruken av antibiotika gikk også sterkt ned blant de som fikk probiotika: Antibiotikabruken var 68 prosent lavere i gruppen som fikk en bakteriestamme og 84 prosent lavere i gruppen som fikk de to bakteriestammene. Barna som fikk probiotika, var også færre dager hjemme fra barnehagen på grunn av sykdom.

Noen av forskerne som står bak studien, har oppført at de er tilknyttet selskapet Danisco som utvikler enkelte probiotika -produkter.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Leyer G, Li S, et al. Probiotic Effects on Cold and Influenza-Like Symptom Incidence and Duration in Children. Pediatrisc 2009; 124: 172-179. 2. http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/short/124/2/e172