Nyhetsartikkel

Hvordan motivere tenåringen

Hvordan kan du motivere tenåringen - enten det er til å gjøre lekser, husarbeid eller gjennomføre andre oppgaver de synes er vanskelige?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ofte får tenåringer merkelapper som late eller umotiverte - eller som en artikkel på nettsiden Livestrong skriver "Noen dager ser det ut som om det eneste tenåringer liker bedre enn å sitte med smarttelefonen sin, er å ligge i senga". Men er det tenåringen som er lat, eller er det foreldre som er for raske til gi dem den merkelappen?

Generasjon prestasjon

Anne Torhild Klomsten. Foto: Privat
Anne Torhild Klomsten. Foto: Privat

Vi har tatt kontakt med Anne Torhild Klomsten som er førsteamanuensis ved institutt for pedagogikk og livslang læring ved NTNU i Trondheim. Blant fagfeltene til Klomsten er selvoppfatning og motivasjon blant unge, og vi spør: Er tenåringer ofte late og umotiverte, eller er det foreldrenes oppfatning som behøver justering?

- Å være ungdom representerer en overgang fra barn til voksenlivet. Det tilhører også ungdomstiden å noen ganger leve i sin egen "boble". Men, det vi også ser er at dagens unge er opptatt av å prestere godt på mange områder. De presterer godt på skolen, og ikke minst har norsk ungdom et veldig godt forhold til foreldrene sine. De representerer "generasjon prestasjon", og mange opplever å være svært stresset i hverdagen. Det er særlig knyttet til å prestere på skolen og press på utseende. Ungdom gir uttrykk for at det ikke lenger er tilstrekkelig å være god i noe, for å telle må man være blant de beste. I den grad foreldre opplever ungdom som late og uengasjerte, er det kanskje vår oppgave som foreldre å snakke med dem - og ikke til dem - om dette. Tenåringer ønsker å bli møtt på samme måte som voksne, med nysgjerrighet og anerkjennelse. Dersom vi oppfatter dem som late, så har kanskje foreldre også lagt opp til det selv, ved å ikke involvere dem i for eksempel matlaging og husarbeid, sier Klomsten.

Les også: Tips til tenåringsforeldre

Neste side