Nyhetsartikkel

Jenter verden over kommer tidligere i puberteten

Tidspunktet for når det er normalt at jenter kommer i puberteten, bør revurderes. Det mener danske forskere.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Flere studier har vist at jenter kommer tidligere i puberteten i dag enn tidligere.

En dansk undersøkelse publisert i JAMA Pediatrics1 i februar 2020 viser at dette gjelder jenter over hele verden. Dermed mener forskerne at man bør tenke anderledes om hva som er normal pubertetsstart for en jente. 

Dette vil da også gjelde tidspunktet for tilstanden "tidlig pubertet".

Les mer om for tidlig pubertet her

Økt fedme og miljø

Forskningen fra danske Rikshospitalet viser at i 1991 var danske jenter 11 år da de kom i puberteten. I 2005 var de knappe 10 år. 

De samme forskerne gjorde også en undersøkelse for å finne ut om situasjonen var den samme i resten av verden. De gikk gjennom mer enn 1500 vitenskapelige artikler. På bakgrunn av en metaanalyse har forskerne konkludert med at alderen for pubertetsstart for jenter i hele verden, har falt fra 1977 frem til nå.

Forsker Camilla Eckert-Lind er en av forfatterne bak studien. Hun sier i en nyhetsmelding fra sykehuset at de ikke vet hvorfor jenter kommer tidligere i pubertet i dag enn tidligere, men de har en mistanke om at økt forekomst av fedme og det at vi blir utsatt for hormonforstyrrende stoffer i miljøet spiller en stor rolle. Likevel kan de ikke bevise denne sammenhengen direkte. 

Redefinere begreper

Professor Anders Juul er også en av forskerne bak studien. Han sier i nyhetsmeldingen at resultatene bekymrer. Han mener det trengs mer forskning for å avklare om det er grunn til å redefinere pubertetsbegrepet, og når man tenker at et barn er i 'tidlig pubertet'.

- Det er bekymrende at kjønnsmodning av barn skjer stadig tidligere uten av vi kjenner til årsaken. Den praktiske konsekvensen av dette er at vi må redefinere hva som er normalt. I dag undersøker vi jenter med pubertetstegn før 8-årsalderen med hormontesting og MR-skanning av hodet for å utelukke sykdom. Men grensen på åtte år bør senkes sett i lys av det vi nå vet, sier han.

Les også: Tidlig pubertet og overvekt

 

Kilder

Referanser

  1. Eckert-Lind C, Busch A, et.al. Worldwide Secular Trends in Age at Pubertal Onset Assessed by Breast Development Among Girls A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Pediatrics 2020. doi:10.1001/jamapediatrics.2019.5881 DOI
  2. https://www.rigshospitalet.dk/presse-og-nyt/nyheder/nyheder/Sider/2020/februar/tidlig-pubertet-er-maaske-ikke-tidlig.aspx