Nyhetsartikkel

Leggetid innvirker på overvekt

Tenåringer som legger seg seint på kvelden, har økt risiko for overvekt.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Å legge seg seint på kvelden kan ha noe å bety for uønsket vektøkning hos ungdom. Det viser ny forskning som er publisert i oktoberutgaven av tidsskriftet Sleep.

Forskerne bak studien fulgte over 3300 ungdommer fra 1996 til 2009. Ungdommene rapporterte tre ganger i året om leggetid, kostholdsvaner, fysisk aktivitet og tid foran skjermen. Ved hver rapportering beregnet forskerne KMI (kroppsmasseindeks).

Les også: En god natts søvn

Sen leggetid - økt KMI

Leggetid og overvekt

Selv om KMI ikke skiller mellom muskelmasse og fett, og forskerne fra University of California ikke målte livvidde, viser resultatene at det er en sammenheng mellom søvnmangel og overvekt og fedme.

Da forskerne kontrollerte for alder, kjønn, etnisitet og sosioøkonomisk status, fant de ut at kroppsmasseindeksen økte med 2,1 poeng for hver time senere deltagerne la seg for natta i løpet av skole- eller arbeidsuka.

Dette gjaldt også for deltagerne som sov åtte timer hver natt. Tid bak skjermen eller trening bidro ikke til effekten, men det gjorde kostholdet.

Spiser mer om kvelden?

søvn

Hovedforfatteren bak studien, Lauren D. Asarnow ved University of California, sier til NY Times at forskerne har spekulert i hva som styrer dette – om det er metabolske forandringer som skjer når man er oppe sent på kvelden. Og om det er slik at hvis vi endrer søvnmønster, kan vi også endre spiseadferd.

Les også: Gode vaner - mindre overvekt

Hun sier at studien er viktig fordi den sier noe om det potensialet søvn, leggetid og søvntid har å si for vektkontroll for unge mennesker som befinner seg i overgangen til voksenlivet.

Flere andre studier har konkludert med mye av det samme.

Ifølge en studie som ble publisert i Pediatrics (tidsskriftet for den amerikanske barnelegeforeningen) i november 2007, har barn som sover for lite, økt risiko for å bli overvektige.

Du kan lese mer om denne studien her

Vil du vite mer om hva som skje i kroppen når du sover? Det kan du lese om her: Søvn

(Kilde: NY Times)

Kilder

Referanser

  1. Asarnow L, McGlinchey E. Possible link between bedtime and change in body mass index. Sleep 2015.