Informasjon

Mensen - til glede og besvær

Noen klarer knapt å vente og tror at de må være de siste i verden som får menstruasjon, mens andre synes de har fått den alt for tidlig. Å ha en regelmessig menstruasjon gjør deg ikke bare i stand til å få barn, det er et tegn på at kroppen din fungerer som den skal.

I Norge får jenter sin første menstruasjon (mensen) når de er mellom 9 og 18 år. Før du får mensen, er det vanlig å ha utflod i noen måneder. Dette er en melkeaktig væske som kommer fra skjeden.

For første gang

Det er vanlig å få mensen for første gang ett til ett og et halvt år etter at brystene dine begynte å utvikle seg. De fleste har da nådd omtrent den høyden de kommer til å ha som voksne. Da får kroppen (eggstokkene) beskjed om å frigjøre ett (noen få ganger to eller flere) egg per måned. Samtidig som egget frigjøres, bygger livmoren opp en slags indre foring av blod og vev. Hvis egget blir befruktet med en sædcelle, vil fosteret feste seg til denne foringen og bruke av dette blodet og vevet til å utvikle seg, og resultatet blir til det vi kaller morkaken.

Men som regel blir ikke egget befruktet, og da har heller ikke kroppen bruk for "morkaken", og kroppen kvitter seg med denne fortykkede slimhinnen. Det er dette vi kjenner igjen som menstruasjonsblødningen. Eggløsningen skjer omtrent to uker før du får menstruasjonsblødning. Mensen varer vanligvis i 3-7 dager.

Neste side