Informasjon

Menstruasjonssyklus

Hver måned forbereder den kvinnelige kroppen seg på et svangerskap. Dersom kvinnen ikke blir befruktet, "avblåses" denne beredskapen. Det mest synlige tegnet på dette er menstruasjonen.

Pubertet

Når en baby-jente fødes, inneholder hennes eggstokker hundretusenvis av egg som forblir inaktive frem til puberteten begynner. Ved puberteten vil hypothalamus og hypofysen, to samlokaliserte sentra på undersiden av hjernen som fører kontroll med produksjon og utskillelse av kroppens hormoner, begynne å lage hormoner som stimulerer eggstokkene til å produsere de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og progesteron. Utskillelsen av disse hormonene gjør at en jente utvikler seg til å bli en seksuelt moden kvinne.

Menstruasjon

Mot slutten av puberteten vil jenter begynne å frigi egg fra eggstokkene som en del av den månedlige perioden som kalles menstruasjonssyklusen. Tilnærmet en gang i måneden, under eggløsningen, vil den ene eggstokken skille ut et bittelite egg som fanges opp av egglederen. Dersom ikke egget blir befruktet av en sædcelle (spermie) mens det er i egglederen, vil det gå til grunne og løses opp, for så å forlate kroppen ved neste menstruasjon. Blod og slimhinnevev som kler innsiden av livmoren, støtes ut og danner menstruasjonsblodet. Menstruasjonen varer for de fleste jenter i tre til fem dager. En jentes første menstruasjon kalles menarké.

Menstruasjonsplager

Det er vanlig at kvinner og jenter opplever noe ubehag i dagene frem til menstruasjonen. Noen opplever såvidt mye ubehag at vi kaller det premenstruelt syndrom (PMS). Tilstanden inkluderer både fysiske og følelsesmessige symptomer som mange jenter og kvinner får rett før menstruasjonen. Symptomene forsvinner når menstruasjonen kommer.

Mange jenter kan også få magekramper de første dagene av menstruasjonen (dysmenoré). Det skyldes utskillelse av kjemiske stoffer (prostaglandiner) som får den glatte muskulaturen i livmoren til å trekke seg sammen. Disse sammentrekningene som vi ikke har kontroll over, kan enten være vage eller skarpe og intense.

Varighet

Det kan ta opptil to år fra menarké til en jentes kropp utvikler regelmessige menstruasjoner. I løpet av denne perioden vil kroppen tilpasse seg de hormonene som puberteten bringer med seg. I gjennomsnitt er en voksen kvinnes menstruasjonssyklus 28 dager. Det vil si det går 28 dager fra første dag i en menstruasjon til første dag i neste menstruasjon. Hos noen kan varigheten av denne syklusen normalt være nede i 23 dager og hos andre kan den være i opptil 35 dager.

Vil du vite mer?