Informasjon

Pubertet hos gutter

Testosteron er nøkkelordet for gutters pubertet. Dette hormonet fører til at testiklene og penis vokser, til at du opplever større humørsvingninger, og til at du modnes seksuelt og blir i stand til å lage barn.

Hos gutter starter puberteten vanligvis ett år senere enn hos jentene, det vil si at den starter stort sett i 12-13 årsalderen. Puberteten starter med at hjernen sender et signal til testiklene om at testiklene skal begynne å produsere mer testosteron, det mannlige kjønnshormonet. Deretter starter testiklene og kjønnsorganet å vokse. Totalt blir testiklene syv til 10 ganger større når de er ferdig utvokst, og testosteronproduksjonen øker i denne perioden med 100-300 ganger. Etter en topp i produksjonen av testosteron i ung voksen alder, synker testosteronnivået hos voksne menn med i gjennomsnitt 1-2 prosent per år.

Mer muskler og mer hår

Strupehodet vokser og blir synlig på forsiden av halsen (adamseplet). Det er strupehodets vekst som fører til at du kommer i stemmeskiftet, og at stemmen din etterhvert blir dypere.

Kroppen forandrer seg ellers også. Faktisk så er puberteten den tiden i livet du vokser mest - bortsett fra da du var baby. Du blir høyere, får en bredere kroppsbygning, mer muskler og du går opp i vekt. I tillegg får du mer kroppshår, hår under armene og hår rundt kjønnsorganet. Skjeggveksten starter med dunete overlepper, men kommer ikke ordentlig i gang før testiklene er ganske velutviklet.

Sinne og opprør

Den store økningen i det mannlige kjønnshormonet testosteron vekker primitive instinkter om å konkurrere og erobre. Dette kan føre til at vi overreagerer, er aggressive og opplever mange humørsvingninger i puberteten. Sinne og opprør er vanlige tilstander i et tenåringshjem.

Sædproduksjonen starter, og det gjør også ufrivillige ereksjoner - spesielt om natten og tidlig om morgenen. De aller fleste opplever også ufrivillig sæduttømming på natten, dette kalles ofte våte drømmer.

Det er helt vanlig at tenåringer onanerer, dette er en fin måte å bli kjent med sin egen kropp og seksualitet på.

Dusj hver dag

Svetteproduksjonen øker, og det lukter mer av svetten. Huden og håret blir fetere, og kviser er et velkjent problem. De fleste må dusje oftere enn før, og det kan være lurt å begynne å bruke en deodorant. Husk også å vaske penis daglig. Trekk forhuden tilbake og skyll med lunkent vann for å unngå at det skal lukte vondt av deg.

Kviser oppstår når utførselsgangene til hudens talgkjertler plugges igjen med talg og døde hudceller. Derfor kan det hjelpe å holde huden ren, og eventuelt bruke gode renseprodukter. Å skrubbe huden for hardt eller rense den med sterke såper eller rensemidler kan gi irritasjon, noe som kan gjøre kvisene verre. Mye sminke kan også gjøre problemet verre, noe som kan føre til en ond sirkel dersom du prøver å dekke til kvisene med makeup-krem og lignende.

Hos de fleste ligger den ene testikkelen litt høyere opp enn den andre. Dette er helt normalt.

Vil du vite mer?