Informasjon

Pubertet hos jenter

Bryster som vokser i utakt, utflod, menstruasjon og en kropp som nærmest forandrer seg fra dag til dag. Puberteten kan virke voldsom og din egen kropp kan virke fremmed. Men i virkeligheten er du bare i ferd med å bli enda mer deg.

Hos jentene starter puberteten vanligvis i 11-16-års alderen. Om puberteten hos deg starter litt før eller etter dette, er ikke det unormalt.

Puberteten starter når hjernen sender ut signaler som får kroppen til å produsere det kvinnelige kjønnshormonet østrogen. Brystene dine begynner å vokse, du får hår under armene og rundt kjønnsorganet, og du vokser raskere enn noen gang ellers i livet - bortsett fra da du var baby. Du blir høyere, og du legger på deg og får mer kvinnelige former. I tillegg vokser og modnes eggstokkene, egglederne, livmoren og kjønnsorganet ditt. Det er vanlig å få utflod. Dette er en melkeaktig væske som kommer fra skjeden din og som smører slimhinnen i skjeden.

Samtidig er humøret svingende, og du føler kanskje at du har lite kontroll på følelsene dine.

Mensen

Den første menstruasjonen kommer vanligvis fra 18 måneder til to år etter at brystene dine har begynt å vokse. Da får kroppen beskjed om å frigjøre ett (noen få ganger to eller flere) egg per måned. Samtidig som egget frigjøres, bygger livmoren opp en slags indre foring, slimhinne, av blod og vev. Hvis egget blir befruktet med en sædcelle, vil fosteret feste seg til denne foringen og bruke av dette blodet og vevet til å utvikle seg, og vi kaller det da morkaken. Men som regel blir ikke egget befruktet, og da har heller ikke kroppen bruk for noen morkake, og kroppen kvitter seg med, avstøter, slimhinnen. Det er dette som gir menstruasjonsblødningen. Eggløsningen skjer omtrent to uker før du får menstruasjonsblødning. Mensen varer vanligvis i 5-7 dager.

At du har en menstruasjonssyklus med månedlige eggløsninger og blødninger, er et tegn på at du er kvinne og i stand til å få barn.

Ulike bryster og onani

Hvis du fortsatt ikke har fått menstruasjon når du er 16-17 år, bør du kontakte lege for å finne ut hvorfor.

Brystene vokser ofte i litt ulik takt, og i perioder kan det ene brystet se større ut enn det andre. Når brystene dine er ferdig utvokst, vil dette jevne seg ut, og de vil være omtrent like store.

Det er helt vanlig at tenåringer onanerer. Dette er en fin måte å bli kjent med sin egen kropp og seksualitet på.

Fet hud, fett hår og kviser

Du svetter mer enn før, og svetten lukter mer enn før. De fleste får fet hud og kviser, og mange får fetere hår.

Det kan lønne seg å dusje hver dag for å unngå at det skal lukte svette, og du bør investere i en deodorant. Når du har mensen, bør du skylle skrittet med lunkent vann en til to ganger om dagen for å unngå lukt. Men ikke overdriv, og ikke bruk vanlig såpe, ettersom det kan ødelegge den fine bakteriebalansen vi skal ha i underlivet.

Kviser oppstår når utførselsgangene til hudens talgkjertler plugges igjen med talg og døde hudceller. Derfor kan det hjelpe å holde huden ren, og eventuelt bruke gode renseprodukter. Å skrubbe huden for hardt eller rense den med sterke såper eller rensemidler kan gi irritasjon, noe som kan gjøre kvisene verre. Mye sminke kan også gjøre problemet verre, noe som kan føre til en ond sirkel dersom du prøver å dekke til kvisene med makeup-krem og lignende.

Vil du vite mer?