Nyhetsartikkel

Sen eller tidlig pubertet kan innvirke på helsen senere i livet

Tidlig eller sen start på puberteten kan innvirke på risikoen for en rekke tilstander - deriblant type 2-diabetes, gikt og hjertesykdommer.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I en av de største studiene av sitt slag har forskere funnet at tidspunkt for pubertetsstart har et bredt spekter av innvirkninger på helsa senere i livet. Det gjelder både kvinner og menn - men det er ingen sterk risikofaktor.

Dette ifølge en nyhetssak som ble publisert på nettsidene til Medical Research Council (MRC) i juni 20151. Studien ble publisert i tidsskriftet Scientific Reports2 og er utført ved MRC Epidemiology Unit ved Universitetet i Cambridge.

Les også: Pubertet og ungdomstid

Knyttet opp mot 48 tilstander

Studien bekrefter tidligere funn om at tidlig pubertet hos kvinner er en risikofaktor for hjertesykdom og type 2-diabetes, og viste at tidlig pubertet hos menn innvirker på de samme sykdommene. Totalt er 48 ulike tilstander knyttet til pubertetens starttidspunkt. Blant disse sykdommene er flere typer kreft, tilstander knyttet til svangerskap og fødsel, irritabel tarm, gikt, grønn stær, psoriasis og depresjon hos menn og kvinner, samt tidlig overgangsalder hos kvinner.

Forskerne hentet data fra 500 000 mennesker i alderen 40-69 år fra UK Biobank. Deltagerne ble spurt om hvor gamle de var da de fikk sin første menstruasjon, eller når de kom i stemmeskiftet.

Les også: Tidlig pubertet og overvekt

- En av mange faktorer

De som var blant de tidligste eller seneste 20 prosentene, hadde høyere risiko for sykdommer senere i livet enn de som var blant de 20 prosentene som var midt i. Denne risikoen inkluderte 50 prosent høyere risiko for type 2-diabetes, hjertesykdom og generelt dårlig helse. Disse sammenhengene kunne ikke enkelt forklares av vekt eller fedme alene.

Tidligere har man trodd at bare de som kommer tidlig i puberteten har høyere risiko for visse sykdommer.

- Det er viktig å merke seg at økningen i sykdomsrisiko som er knyttet til starttid for puberteten, er relativt beskjeden, og representerer en av mange faktorer som kan bidra til den totale risikoen for utvikling av sykdom, sier en av forskerne i en uttalelse til MRC.

Hos jenter ble tidlig pubertet regnet som start ved 8-11 års alder, mens sen pubertet var start ved 15-19 års alder. Normal starttid for pubertet hos gutter var i 9-14 års alderen.

Kilder

Referanser

  1. Medical Research Council: Study finds timing of puberty has wide-ranging impacts on health in later life www.mrc.ac.uk
  2. Day FR, Elks CE, Murray A, Ong KK, Perry JRB. Puberty timing associated with diabetes, cardiovascular disease and also diverse health outcomes in men and women: the UK Biobank study. Scientific Reports 2015. www.nature.com