Nyhetsartikkel

Tenåringer - hvor bra har de det egentlig?

Belgiske og polske unge er blant de minst lykkelige i Europa. Mer enn halvparten av tenåringene på Grønland røyker, mens ungarske 11-åringer er de som føler størst samhørighet med jevnaldrende. Men hva med norske barn og ungdommer?

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En ny, stor rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO) har undersøkt tenåringers mentale helse i hele Europa og Nord-Amerika. Rapporten om unge menneskers helse og lykke var basert på undersøkelser av mer enn 200.000 unge mennesker i 42 land. Undersøkelsen ble gjennomført mellom september 2013 og juni 2014, og ble offentliggjort i mars 2016. Det ble stilt en lang rekke spørsmål til ungdommer på 11, 13 og 15 år.

Du finner alle spørsmålene og hvordan ungdommene i de ulke landene svarte her

Et av spørsmålene er hvor lett ungdommene synes det er å snakke med mor eller far om ting som virkelig betyr noe for dem og som de bekymrer seg over.

Både 11-åringer, 13-åringer og 15-åringer i Norge synes det er lettere å snakke med mor enn med far. Men sammenlignet med andre land, havner de norske ungdommene midt på treet når det kommer til hvor enkelt de mener det er å snakke med mor. Men å snakke med far, er for norske ungdommer enklere enn i mange av de andre europeiske landene.

Les også: Stress i ungdomstiden

Støtte fra familien

Tenring

Forfatterne av WHO-rapporten skriver at støttende familieforhold spiller en fundamental rolle i unges utvikling, sosialisering, helse og velvære. Å oppleve god støtte fra familien er knyttet til bedre mental helse og lavere nivå av risikoatferd. Foreldrestøtte er også en beskyttende faktor for barn i uheldige miljøer.

Forskerne har derfor spurt ungdommene om nettopp dette - hvordan de føler støtten er fra familien. Føler de at familien forsøker å hjelpe dem, får de støtte fra dem når de trenger det og kan de kan snakke med familien om problemene sine?

Albania, Hellas og Ungarn er de landene der 11-åringer føler de får mest støtte hjemmefra – norske 11-åringer havner litt lenger ned på lista – nummer åtte. De norske 13- og 15-åringene er enda mer fornøyde med familiestøtten enn 11-åringene. I disse aldersgruppene kommer Norge på 6.plass - med fem østeuropeiske land foran.

Les også: Selvtillit og selvbilde

Ungdommene ble også spurt om hvordan de føler støtten fra venner er. Om de kan stole på dem, om de føler de stiller opp når de trenger dem, og om de føler de kan snakke med vennene sine. Dette mener forskerne på lik linje med foreldrestøtte, er viktig for ungdommers mentale helse og utvikling. Også på dette spørsmålet kommer Norge høyt oppe blant 11-åringene, men 13- og 15-åringene opplever det annerledes - de havner på henholdsvis 15 og 17.plass. Omtrent 70 prosent av jentene, og dryge 50 prosent av guttene i disse aldersgruppene mener de har et godt forhold til vennene sine.

Neste side