Ingen vet hvor skoen trykker, men en forskningsstudie fra Zürich viser at alt for mange barn bruker sko som er for små.
Dette øker risikoen for at barnefoten får en misdannelse, mener forskere ved universitetet i Zürich.
Resultatene ble presentert under en konferanse i regi av American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS) i februar i 2009.
De sveitsiske forskerne bak studien har undersøkt fottøyet til over 250 gutter og jenter i småskolen og konkluderer med at mange barn bruker sko som er for små. Dette fører til en høyere risiko for at barnefoten får misdannelser.
Det er forsker og ortoped Norman Espinosa som har ledet studien. AAOS gjengir nå resultatene av studien på sine hjemmesider, og det som overrasket forskerne mest, var at skostørrelsen produsenten gir skoen svært ofte var misvisende.
Vokser raskt
- Det sier seg selv at barn skal ha sko som passer. Unger vokser fort, og til friske barn med normale føtter kan man gjerne kjøpe rimelige sko, sier Per Reidar Høiness, overlege ved barneortopedisk seksjon på Rikshospitalet.
Barneføtter vokser så raskt at du nesten kan høre det. Lengden på foten dobles på få år. Det kan få det mest velfungerende klesbudsjett til å slå sprekker. Når barn begynner å gå, anbefaler Høiness en flat sko som er stiv i lesten og har stiv hælkappe. Barn i denne alderen trenger støtte til hælen for å ikke falle ned i plattfothet.
- For at barn ikke skal gå i for trange sko, bør foreldrene sjekke fortløpende og høre på hva barna sier. Det er viktig å sjekke hvordan skoen slites. Hvis skoen er for trang, vil overlæret bule ut, sier han.
Små sko på små føtter
Forskerne fra Sveits målte i sin studie barnas føtter og undersøkte både innesko og utesko for å finne ut om de hadde riktig størrelse. De sammenlignet også målene på skoen med det nummeret fabrikken har gitt for å se om skoen er merket godt med riktig nummer. Samtidig målte de vinkelen på barnas tær for å se om de kunne finne misdannelsen hallux valgus.
Hallux valgus er en feilstilling av stortåen slik at den vries i retning lilletåen. Samtidig er stortåens grunnledd delvis ute av ledd. Leddet kan hovne opp og bli smertefullt og ømt.
Les også: Hva er hallux valgus?
Misvisende størrelse
Studien fant at mange barn brukte sko med feil størrelse. Mens nesten 53 prosent brukte utesko som var for små, brukte vel 13 prosent for store utesko. Nesten 62 prosent brukte for små innesko. Det mest påfallende funnet i studien var at mer enn 90 prosent av både inne og uteskoene var mindre enn den størrelsen produsenten hadde gitt skoen.
- Skostørrelsen som ble gitt av produsenten stemte nesten aldri med den virkelige størrelsen som ble målt av forskningsgruppen, sier forskningsleder Norman Espinosa i pressemeldingen. Resultatene viste at 3,3 prosent av barna hadde en vinkel på stortåa på mer enn 15 grader.
Sjeldent barneproblem
Per Reidar Høiness sier det er svært sjeldent at hallux valgus er et problem hos barn, det forekommer oftest hos voksne.
Han sier at foreldre ofte bekymrer seg for plattfot og inntåing hos barna sine. Som regel forsvinner dette når barna blir voksne.
- Det er viktig å presiserer at det er ingen sko som kan rette opp dette resultatet. Er du plattfot, er det lite å gjøre med det, men de aller fleste vokser dette av seg, sier han.