Nyhetsartikkel

Ris på baken gir sinte barn

Barn som får smekk eller lignende fysisk straff i tre-årsalderen, har høyere risiko for å være aggressive i fem-årsalderen - selv om man kontrollerer for andre faktorer som kan øke risikoen for aggresjon.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge en studie som ble publisert i Pediatrics (tidsskriftet til den amerikanske barnelegeforeningen) i mai 20101, øker risikoen for aggresjon blant barn som blir slått av mor.

2461 mødre/barn deltok i studien. Resultatene forskerne fant var at barn som ble straffet fysisk av sin mor da de var tre år, hadde høyere risiko for å være aggressive da de ble fem år.

Les også vår artikkel "Når sinne tar overhånd"

"Mild" fysisk straff ga samme resultat

Denne sammenhengen var klar også ved bruk av "mildere" fysisk straff. Det er viktig å merke seg at denne sammenhengen fortsatt var klar og tydelig, etter at forskerne hadde kontrollert for andre faktorer som kan bidra til økt aggresjon. Slike faktorer kan være vanskjøtsel, at moren ble mishandlet av faren, depresjon, stoffmisbruk, og om moren hadde vurdert abort da hun gikk gravid med barnet.

Vold avler vold - og andre uheldige utfall

Foreldre som straffer barna sine fysisk, med for eksempel ris på baken eller "en smekk", gjør det som regel fordi de ønsker at barnet skal lære noe, eller forbedre oppførselen sin. Ifølge denne studien er fysisk straff av barn nokså vanlig i USA. I Norge er alle typer fysisk avstraffelse mot barn forbudt.

Det finnes dusinvis av studier som konkluderer med det samme - fysisk avstraffelse er ingen god metode for å få snillere barn. Tvert imot, det øker aggresjonsnivået hos barn. En samleanalyse fra 2002 har vist en sammenheng mellom fysisk straff av barn og risiko for en rekke uheldige utfall i barndommen, blant annet aggressivitet, antisosial oppførsel, psykiske problemer.

Ingen ris i barneoppdragelsen kan forebygge vold

Studien har enkelte begrensninger. Av etiske grunner kan det ikke utføres "bedre" studier der man deler inn i deltakerne i to grupper, hvor den ene gruppen gir barna fysisk straff, mens den andre ikke gjør det. Dermed begrenser opplysningene seg til - i denne sammenhengen - mødrenes selvrapportering. Denne studien hadde bare sett på mødres bruk av fysisk straff, og ikke på fedres eller andre omsorgspersoners bruk av fysisk straff.

Konklusjonen på denne studien og oppfordringen fra andre eksperter på området, er klar - foreldre må finne andre metoder for å håndtere uønsket oppførsel. Tidlig forebygging av vold kan begynne med tiltak som forebygger at foreldre bruker fysisk straff som en disiplinærmetode av sine barn.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Taylor CA, Manganello JA, Lee SJ, Rice JC. Mothers' spanking of 3-year-old children and subsequent risk of children's aggressive behavior.. Pediatrics 2010; 125 (5): e1057-65. pediatrics.aappublications.org