Nyhetsartikkel

Rister barna til døde

Med jevne mellomrom oppstår alvorlige hodeskader og død hos spedbarn som har blitt kraftig ristet. En gjennomgang av tilståelser viser at gjerningsmannen/overgriperne ofte gjentar dette, fordi de opplever at ristingen fører til at barnet "sovner".

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette viser en artikkel som ble forhåndspublisert på nett i amerikanske Pediatrics i august 20101. Artikkelforfatterne har gått igjennom bevismateriale fra 112 rettssaker i Frankrike i perioden 2002-2009, hvor årsaken til omfattende hodeskader hos barn ble funnet å være voldsom risting og hodeskade.

Les mer om shaken baby syndrom her.

Risiko for alvorlige hjerneskader

Forfatterne sammenlignet 29 saker hvor gjerningsmannen tilsto å ha vært voldelig mot barnet, mot 83 saker hvor ingen tilståelse forelå.

Påført hodeskade er en viktig årsak til alvorlige hjerneskader hos spedbarn. Et tema som har vært omfattende og kontroversielt, er om risting er nok til å forårsake disse omfattende hjerneskadene.

Voldelig risting antas å utsette spedbarna for hjerneskader fordi hjernen som følge av de kraftige og bråe hodebevegelsene støter mot den beinede hodeskallen. Dette fører til blødninger i tilknytning til hjernehinnene (subduralblødning, subaraknoidalblødning) og i øyets netthinne, noe som fører til hjerneskader som følge av nedsatt sirkulasjon til nervevev i hjernen eller øynene. Ofte er det en CT-undersøkelse som først avdekker subduralblødning, og som gir ett av de diagnostiske sporene.

Neste side