Nyhetsartikkel

Så lenge varer en luftveisinfeksjon hos barn

Hvor lenge varer egentlig forkjølese og andre luftveisinfeksjoner hos barn?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En studie publisert i British Medical Journal (BMJ) har undersøkt hvor lang tid man må vente før barn blir friske.

Luftveisinfeksjoner er vanlig blant barn, og i de fleste tilfellene går det over av seg selv og risikoen for komplikasjoner er liten.

Anbefalt behandling av slike infeksjoner er derfor god omsorg og behandling av symptomer. Likevel er det svært mange som oppsøker fastlegen når barnet får luftveinsinfeksjon, og antibiotika blir ofte brukt i mange land, selv om dokumentasjon av effekten er begrenset.

Les også: Avkrefter myten om grønt snørr

Varer lenger enn forventet

Forfatterne bak studien skriver at i Storbritannia og i USA står slike infeksjoner for over en tredjedel av barns besøk hos primærhelsetjenesten. De skriver også at en av de vanligste spørsmålene foreldre har til legen er: Hvor lenge vil infeksjonen vare?

I studien har de gjennomført en systematisk gjennomgang av litteratur som omhandler symptomvarighet av de mest vanlige luftveisinfeksjonene (øreverk, sår hals, hoste og forkjølelse) hos barn presenterer for primærhelsetjenesten.

Les også: Forskjellen på influensa og forkjølelse

Forskerne fant ut at noen luftveisinfeksjoner varer lenger enn det som er blitt beskrevert av helsemyndighetene både i England og USA.

I 90 prosent av tilfellene ble barna friske av ørebetennelse etter sju til åtte dager, sår hals mellom to til sju dager, falsk krupp etter to dager, bronkitt etter 21 dager, akutt hoste etter 25 dager og forkjølelse etter 15 dager.

Begrense antibiotikabruk

Forskerne skriver at deres gjennomgang gir informasjon som kan brukes både av klinikere og foreldre som skal gi omsorg for barn med luftveisinfeksjoner, men de mener dette også kan komme til nytte i helsepolitikken og når retningslinjer skal utformes.

Funnene kan informere foreldrene og være til hjelp når de skal ta en beslutning om å oppsøke lege, slik helsetjenestene blir brukt på en riktig og hensiktsmessig måte.

Å gi riktig informasjon om hvor lenge en infeksjon vil kunne vare, kan bidra til å berolige foreldrene slik at de søker hjelp først når det er hensiktsmessig. I tillegg er det nyttig informasjon som kan være med på å begrense bruken av antibiotika. Det er normalt at noen luftveisinfeksjoner varer lenge - og ifølge denne studien lenger enn tidligere antatt.

Les også: Visste du dette om forkjølelse?

Kilder

Referanser

  1. Thompson M, Vodicka T, et.al. Duration of symptoms of respiratory tract infections in children: systematic review. BMJ 2013.