Nyhetsartikkel

Sengevæting topper seg rundt skolestart

Problemer med sengevæting blant barn topper seg ofte i måneden etter skolestart.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Likevel er sengevæting oftest knyttet til livsstil og kosthold, ifølge eksperter ved John Hopkins Children Center.

- Vi ser hvert år en økning i antall henvendelser fra foreldre med barn som sliter med sengevæting om høsten, sier urolog Ming-Hsien Wang ved John Hopkins Children Center.

- Å starte på skolen er en fysisk og følelsemessig stressende tid for mange barn, og dette blir forsterket av den plutselige endringen i søvnmønster og endring av andre rutiner som skapes i løpet av sommeren, sier hun i en nyhetsmelding på sykehuset sine hjemmesider.

Les også: Dette er sengevæting (enurese)

Hjernen styrer blæren

Hennes råd til barn som sliter med sengevæting i forbindelse med skolestart, er at de holder seg til de dorutinene de har hatt hjemme – også på skolen. Læreren til barnet bør følge med, og få beskjed om at de må spørre barnet om det vil gå på do omtrent annenhver time.

Hun forklarer at det er hjernen som styrer blæren, så ved å etablere en rutine på dette, vil også forholdet hjerne-blære fungere bedre ellers i døgnet.

Blærekontroll utvikler seg gradvis hos barna. Og det å få kontroll over blæren om natta, er siste del av denne prosessen.

Les også: Inkontinens hos barn

Tips og råd

Wang sier at fysiske og emosjonelle stressorer er velkjente årsaker til både sengevæting om natten og om dagen hos barn. Likevel er ikke anatomiske eller biologiske problemer oftest årsaken til problemet. Det er like gjerne knyttet til livsstil som manglende dorutiner, god væsketilførsel og godt kosthold.

Les også: Alarmapparat ved enurese

Å endre livsstil kan være til stor hjelp for veldig mange, mener hun, og presiserer at hun sjelden anbefaler medikamenter.

Hun anbefaler følgende:

  • Utelukk medisinske tilstander som kan forårsake problemet, blant annet diabetes, urinveisinfeksjoner og nyresykdom, samt visse anatomiske avvik i urin-og tarmkanalen.
  • La barnet få vite at dette er et problem som lar seg løse, og gi barnet mye støtte.
  • Spis mat rik på fiber og rikelig med rå frukt og grønnsaker hver dag.
  • Drikk mye vann for å lette vannlatingen: God hydrering vises på fargen på urinen som skal være blek gul eller så klar som vann.
  • Barnet bør slutte å drikke omtrent tre timer før sengetid.
  • Tøm blæren umiddelbart før barnet går til sengs.
  • Går du til legen med problemet, før en toalettdagbok i flere dager før legebesøket og skriv ned hvor ofte barnet tømmer blæren. Noter også hvor ofte barnet tisser seg ut.

Selv om sengevæting kan øke rundt skolestart, ser det ut til at stadig flere barn sliter med dette året rundt, sier Wang, som merker at sykehuset får stadig flere henvisninger fra leger.

Hun sier at dårlig ernæring er en viktig årsak til dette. Barn med forstoppelse er også utsatt for sengevæting siden forstoppelse forstyrrer kontrollen over bekkenmusklene som er involvert i toalettbesøket.