Nyhetsartikkel

Skjermvett for de yngste

Pekeboken har fått en digital utfordrer i nettbrettet. Nå lanseres en helt ny veileder om skjermvett for småbarnsforeldre.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I denne amerikanske studien etterlyses det veiledning om bruk av mobile enheter blant de minste. I Norge ble det publisert en veileder om skjermvett for småbarnsforeldre i desember 2015. Denne veilederen er utviklet av Redd Barna, FUB, Barnevakten og Mediatilsynet. I tillegg stiller flere andre organisasjoner seg bak. Tidligere har det ikke vært publisert slik informasjon som er særskilt myntet på foreldre til de minste barna. Nå er veilederen å finne på nesten 700 helsestasjoner i hele Norge, og via nett.

Les også: Stadig flere av de yngste er på nett

Fødes inn i en digital verden

- I dag fødes man inn i en digital verden der familielivet handler mye om skjermer. De minste er tettere på dette enn før, og mange av de nye mobile enhetene er lettere å håndtere og med innhold som også er egnet for de yngste barna. Det er viktig å ta på alvor at barn er skjermbrukere lenge før de når skolealder, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen som er rådgiver i Barnevakten.

Det har vært viktig å sørge for at brosjyrene er enkle og lettleste, og at de setter i gang prosesser som fører til gode valg for egen og for barnas skjermbruk.

- Vi ønsker å bevisstgjøre og få til gode refleksjoner. Det er viktig å bli bevisst både egen og barnas skjermbruk, sier Tonheim Tønnesen.

- Må finne balansen

- Hvilke fordeler er det ved småbarns bruk av mobile enheter?

- Jeg tenker at det kan være både lærerikt og hyggelig, og det finnes mye av god kvalitet som egner seg for de yngste. Men det er så mye som er viktig i denne utviklingsfasen så det er avgjørende at man klarer å balansere dette med tidsbruk. Tid foran skjerm må ikke erstatte andre ting, men bør heller være et kjekt supplement. De yngste barna må ha rikelig med tid til hvile, samspill med familien og andre, til å leke og røre på seg, og til søvn. Veilederen minner oss også på å være gode forbilder, og på å sette oss inn i nyttige innstillinger på de ulike skjermenhetene, sier Tonheim Tønnesen.

Hovedpunktene

De sentrale hovedpunktene i veilederen er:

  • Vær sammen med barnet om medieopplevelsene
  • Skap tydelige familierammer
  • Sett deg inn i tjenester, innhold, teknologi og aldersgrenser
  • Vær et positivt forbilde

Her finner du veilederen i både kort og langt format