Nyhetsartikkel

Slik får du barnet til å sove alene

Er barnet så engstelig for å sove alene om natten, at det til stadighet finner veien til foreldresengen? Disse rådene kan kanskje hjelpe barnet å finne ro og nattesøvn, uten at det går utover din søvn.

De fleste barn er trøtte når de legger seg, og de vil sove. Hvis barnet ditt ikke sover, kan det hende det er noe på gang. Kanskje skal hun ha en prøve neste dag, eller kanskje er barnet opprørt på grunn av noe som har hendt. Snakk med barnet, og finn ut om det har bekymringer som holder det våkent.

Mareritt og engstelse er vanlig

Mange opplever perioder der barnet er redd for å sove alene, og til stadighet har mareritt eller kommer opp i foreldresengen. Barnet kan være redd for monstere, redd for innbruddstyver, brann eller andre ting. Kanskje må det være en voksen i rommet sammen med barnet for å få det til å sovne, og kanskje kommer barnet senere på natten gråtende inn på foreldrenes soverom, og ender med å sove der.

Barn som opplever hyppige mareritt kan bli redde for å sove. Ofte kan de utagere før leggetid for å utsette det, eller de kan kreve å få sove med foreldrene.

Som forelder er du kanskje redd for at barnet har et følelsesmessig problem, og at hun skal oppleve det som traumatiserende hvis du er streng og prøver å sende henne tilbake i seng. Å gi etter kan forsterke problemet og støtte opp under barnets frykt for å sove, heller enn å lette det. Et oppstykket søvnmønster har dessuten ofte innvirkning på hele familien.

Å være sammen med barnet etter at hun har hatt mareritt, eller å bli i rommet til barnet har sovnet, kan øke sjansen for at små barn våkner om natten.

Mareritt og engstelse om natten er veldig vanlig blant barn, særlig i førskolealder. Det følger med som en del av den normale utviklingen, når barnet begynner å forstå at det finnes ting som kan skade det.

Neste side