Nyhetsartikkel

Snakk om å være sunn - ikke om slanking

Når foreldre snakker med sine overvektige tenåringer om slanking, bruker barna ofte usunne metoder for å forsøke å kontrollere vekten sin. Foreldre bør derfor heller snakke med barna om det å være sunn.

Dette ifølge en studie som ble forhåndspublisert på nett i tidsskriftet JAMA Pediatrics i juni 20131.

Forekomsten av vektrelaterte problemer hos unge i dag er høy. Mange foreldre er usikre på om det å diskutere vekt og spisevaner er nyttig, eller om det kan være uheldig, skriver forfatterne i introduksjonen til studien.

Deltakerne var 2800 tenåringer og en eller begge foreldrene til disse. Deltagerne ble stilt spørsmål om mat, vekt og relaterte samtaler i perioden 2009-2010.

28 prosent av mødrene til normalvektige tenåringer oppga at de hadde snakket med barnet sitt om sunt kosthold, og 33 prosent oppga at de hadde hatt samtaler om slanking.

Hos overvektige tenåringer hadde 15 prosent av mødrene snakket utelukkende om sunt kosthold, og 60 prosent hadde diskutert slanking. I de tilfellene der disse samtalene hadde foregått mellom far og barn, var tallene like.

Viktig å fokusere på å være sunn

Forskerne fant at slanking og usunne spisevaner var vanligere blant normalvektige eller overvektige tenåringer som hadde foreldre som var fokusert på vekt. 64 prosent av overvektige tenåringer som hadde hatt samtaler med mødrene om vekt eller slanking, hadde brukt bekymringsverdig adferd for å forsøke å kontrollere vekten, noe som blant annet innebar slanking, overspising og misbruk av avføringstabletter. I de tilfellene hvor mødrene kun hadde fokusert på det å være sunn, hadde 41 prosent slik adferd. I de tilfellene hvor mødrene ikke hadde diskutert mat eller vekt i det hele tatt med barnet, hadde 53 prosent slik adferd.

Hos normalvektige tenåringer hadde 39 prosent av de som hadde diskutert vekt med mødrene brukt usunn adferd for å kontrollere vekten, mot 30 prosent i de tilfellene der mor hadde lagt vekt på å være sunn.

Forskerne viser til at det er viktig å ha samtaler hvor det fokuseres på det å spise sunt for å få en sunn kropp og sterke bein, fremfor å diskutere vekt og størrelse.

Les også

Les også: Ta barn og overvekt på alvor, intervju med Silje Steinsbekk:

Barn som er overvektige eller har fedme, sliter oftere med dårlig kroppsbilde og har flere psykiske helseplager enn andre barn. - Ved å ta barnets overvekt på alvor, viser du at du tar barnet på alvor, sier Silje Steinsbekk.

Les også: Er barnet ditt overvektig?Stadig flere norske barn er overvektige eller har fedme. Ofte kan det være vanskelig for foreldre å vurdere barnets vekt selv.

Kilder

Referanser

  1. Berge JM, MacLehose R, Loth KA, Eisenberg M, Bucchianeri MM, Neumark-Sztainer D.. Parent Conversations About Healthful Eating and WeightAssociations With Adolescent Disordered Eating Behaviors . JAMA Pediatrics 2013. archpedi.jamanetwork.com