Nyhetsartikkel

Sommeraktiviteter for barna

Her er noen tips til aktiviteter å fylle sommerdagene med.

Lite fysisk aktivitet og dårlig kosthold er en stor helsetrussel i vår del av verden, og særlig blir barn og unge mindre aktive og stadig tyngre. Forskning viser at sommeren er en tid der mange barn går raskere opp i vekt enn ellers i året.

Les også: Lett å legge på seg om sommeren for barna

Å gi barna dine gode vaner og ta dem med på aktiviteter dere kan gjøre sammen, er en god gave å gi. Og da er kanskje sommeren en fin tid å begynne? Det anbefales at barn og unge er i fysisk aktivitet i minst en time hver dag med moderat til høy aktivitet: Dette vil være forebyggende for livsstilssykdommer senere i livet og fremme god helse og trivsel.

Har du tips til sommeraktiviteter? Del dem med oss i kommentarfeltet nederst.

Her er noen tips til barn og foreldre:

1. Den norske turistforening (DNT) har samlet over 1000 turforslag i nærområdene til de største byene i Norge. Har du ikke tid eller råd til å reise så langt for å gå på tur, kan du ta en titt her

2. DNT har også 480 hytter og nesten 20 000 kilometer merkede ruter over hele landet, som venter på deg. Her finner du DNT sine hjemmesider.

3. Skiforeningen har nå fått 53 nye sykkelruter i Markadatabasen. Her finnes det muligheter både for dem som vil legge ut på langtur fra Moss til Gjøvik og for de som har lyst på en kort sykkeltur med barna på søndag formiddag. Turforslagene gjelder på Østlandet.

Gå til siden her

4. Kom dere ut! Den beste garantien for at barn er fysisk aktive, er at de er ute. Ute kan barna bevege seg fritt, det blir mindre konflikter når de leker, og leken blir mer kreativ samtidig som motorikken utvikles gjennom lek i natur og ulendt terreng. Er det en skog i nærheten dere ikke tidligere har besøkt? Ta med forstørrelsesglass og se på livet i skogen, eller finn et klatretre.

5. Er dere på feriereise, kan dere være fysisk aktiv ved å gå gatelangs eller ha aktiviteter i vannet, på stranda eller rundt svømmebassenget. Noen liker å leie sykkel og sykle på oppdagelsesferd i nærområdet.

6. Dra på tur til en lekeplass barna ikke har vært før. Skoler er tomme om sommeren - la barna få utforske nye apparater og leker.

7. Dra på telttur. Å sove ute er spennede og anderledes, og her er det ingen tilgang på TV. La barna være med på planleggingen. Det er IKKE viktig å gå eller reise langt, men la barna få delta i gjøremålene på leirplassen. Men husk: rust dere mot innsekter.

Eivind Eidslott er forfatter og redaktør i Norrøna Magazine og tidligere redaktør i FriFlyt og Dagbladet. Her gir han tips til teltturen. Tipsene er hentet fra Eidslotts bok «Fjellbarna» og gjengitt på UT.no.

 • Ikke ha for store ambisjoner i begynnelsen. La gjerne den første teltekspedisjonen med barna gå til hagen eller til et skogholt i nærheten.
 • Teltturer med barn krever oftest mer bagasje enn du er vant til. Finn vakre teltplasser i nærheten av vei - slik at du har bilen like ved basecampen.
 • Slå opp teltet ved siden av et vann eller bekk. Vann er noe av det morsomste små barn kan leke med. Og kanskje dere kan prøve fiskelykken sammen?
 • Hvis dere skal gå en fleredagers telttur sammen med barna, gjelder det å pakke strategisk. Et lett telt og lette soveposer gjør turen mer komfortabel for far og mor.
 • Sats på posemat og muligheter for proviantering underveis (f.eks. på betjente DNT-hytter).
 • Fra barna er rundt fem år, kan de selv bære en lett sekk med litt klær og niste.

8. Dra på kanotur med barna. Her er Eidslotts kanotips:

 • Først av alt i hele verden: Husk redningsvest! Til alle!
 • Deretter: Padle langs land. Du har ikke lyst til å forlise 1000 meter fra land i iskaldt vann sammen med barna dine!
 • Når det er sagt: Kanopadling er noe av det morsomste du kan gjøre ute i naturen sammen med barn. Bruk sunt bondevett - og kanoturen blir en suksess.
 • Det fins svært mange campingplasser, aktivitetsselskaper og leirsteder som leier ut kanoer. Hør for eksempel med turistkontoret eller ring litt rundt på egen hånd. Kanskje den lokale speidergruppa kan låne ut en kano til helga?
 • Hvis du ønsker å kjøpe kano, fins det et greit bruktmarked der ute - både for vanlige og sammenleggbare kanoer. Du må regne med å bruke noen tusenlapper.
 • Sammenleggbare kanoer er kompakte og lette å transportere. De krever imidlertid litt tid og tilvenning når de skal settes sammen. Øving gjør susen.
 • På padletur er regntøy og støvler praktisk for både store og små. Padleårene til de minste kan gjerne bindes fast til kanoen med et lite tau - i tilfelle junior skulle miste åra i vannet.
 • Ta med fiskeutstyr - så blir kanoturen en enda større opplevelse. Ta gjerne med campingutstyret også - og sett opp en teltleir som ville gjort selveste Davy Crockett misunnelig!

Trenger du andre ideer for å holde familien i aktivitet, eller forslag til hvordan du skal få barna til å bli mer interessert i sunn mat? Les vår artikkel Tips for å holde familien sunn og aktiv

I vår artikkel "Økt fysisk aktivitet - småbarn" kan du lese om Helsedirektoratets råd om hvordan du kan øke det fysiske aktivitetsnivået til småbarn - og resten av familien.

I artikkelen "Du er forbildet!" kan du lese om hvordan foreldre selv er forbilde hvis de ønsker et bedre liv for barna.

Kilder: Barn og fysisk aktivtet - Bufetat, På streif (paastreif.no), Den Norske Turistforening (DNT)