Intervju

Søvntrening: Hvordan få barnet til å sovne selv?

Hvordan får man spedbarnet til å sovne av seg selv? Hvor lenge kan vi forvente at spedbarnet sover? Og hva med tilstander som gir barn ekstra søvnvansker? NHI.no har snakket med psykolog Turid Skjerve Leksbø og lege og forsker Ingvild Holdø.

Babyen vil ikke sove. Våkenetter og overslitne foreldre. Spedbarnsperioden er gjerne preget av mangel på søvn. Kan det finnes en løsning?

Turid Skjerve Leksbø er psykolog og seniorrådgiver ved seksjon for sped- og småbarn ved R-BUP Øst og Sør. I 2017 skrev hun hovedoppgave om spedbarn og søvn.1 Hun forteller at søvntrening handler om å legge til rette for at spedbarnet skal gradvis klare å sove gjennom hele natta

- Et nyfødt spedbarn er bare våkent i små perioder og sover mange økter gjennom døgnet, korte lurer fra 20 minutters varighet og opp til 4 timer om gangen. I starten handler søvntrening derfor om å bli kjent med når spedbarnet trenger å sove, hvilke trøtthetstegn det viser og når det det er klar for mat, kontakt og nærhet, sier hun.

Et spedbarn kan sove lenge

- Når skal foreldre begynne å tenke på søvntrening?

- Det er det ulike meninger om. Jeg tenker: Om man har en bevissthet rundt dette når man blir foreldre, er man på god vei. Nok søvn er like viktig for utviklingen som mat, nærhet og kontakt. Men dette kommer an på hvordan den første tida ser ut, og det er forskjellig i hver familie, sier Skjerve Leksbø

- Når kan man forvente at barnet sover natta igjennom?

- Rådene er sprikende, det er det som gjør det vanskelig. Noen sier at man ikke kan forvente at spedbarn kan sove mer enn en halvtime, mens andre mener spedbarn kan sove to til tre timer i gangen.

Men det finnes faktisk solid forskning på dette. En studie fra Sleep Medicine Reviews fra 20112 viser at spedbarn kan sove i lange strekk, og mye lengre enn hva mange mener og tror:

Den største utviklingen i lengste uavbrutte søvnperiode skjer de tre første månedene, og gjennomsnittet er på 3,57 timer ved èn måneds alder og 5,16 timer ved to måneders alder. Ved tre måneders alder kan de fleste klare å sove sju til elleve timer.

- Dette er for de fleste overraskende, særlig for dem som ammer. Det skal også bemerkes at alle mennesker har faser under søvnen der de nesten er våkne, men med økende alder klarer vi å falle inn i dyp søvn igjen. Det er her utfordringene som oftest ligger med de minste, sier hun.

- Fra tre måneders alder begynner melatoninutskillelsen til små barn. Melatonin gjør at de blir trøtte når det er mørkt på kvelden og våken om dagen. Foreldre kan støtte denne utviklingen ved å gjøre det mørkt når det er natt og lyst når det skal være våkent.

Neste side