Informasjon

Soyabasert morsmelkerstatning

Soyabasert morsmelkerstatning inneholder østrogenlignende hormoner, men risikoen  for at dette skal gi negative følger er minimal.

Temaside om Korona

Norske apotek selger ikke lenger soyabasert morsmelkerstatning. Disse produktene ble trukket fra markedet fordi de i sjeldne tilfeller kunne utløse soyaallergi hos disponerte barn. 

Helsedirektoratet skriver i sine anbefalinger at morsmelkerstatning basert på soyamelk, er det eneste alternativet for barn som får vegankost og som ikke kan få morsmelk. videre skriver de at barn som får vegankost må få tilskudd av vitamin B12, jod og D-vitamin.

Østrogenlignende hormoner

Vitenskapelige studier understreker verdien av å øke inntaket av hele soyaprotein gjennom matvareprodukter. Men i morsmelkerstatning basert på soyamelk, har ekspertene vært usikre på hvor trygt dette er. En av årsakene er hormoner (isoflavoner) som spedbarnet får i seg gjennom denne melken. Disse isoflavonene blir ofte kalt phytoøstrogen fordi de blir funnet i planter, og på grunn av evnen til å oppføre seg som hormonet østrogen.

Ikke dokumentert helseproblemer

Det er ikke blitt dokumentert spesifikke helseproblemer hos spedbarn som har fått soyabasert morsmelkerstatning, men man vet at spedbarn går gjennom utviklingsstadier som er følsomme for østrogen. Det er derfor mer sannsynlig at spedbarn påvirkes av østrogenlignende effekter fra fytoøstrogen i soya.

I en studie fra 2014 skriver forfatterne at de fant at nivåene av hormonene genistein og daidzein (isoflavoner) var høyere hos barn som fikk soyabasert morsmelkerstatning, men de fant ikke bevis som tydet på at dette hadde negativ effekt. 

Minimal risiko

De konkluderer med at dagens soyabaserte morsmelkerstatning er trygge alternativ til morsmelk og morsmelkerstatning laget av kumelk. Vekst, beinhelse, metabolisme, reproduktiv helse, hormonnivå, immunforsvar og nevrologiske funksjoner er lik den hos barn som får morsmelk eller kumelkbasert morsmelk.

I en oversikt fra 2017 fra  National Institutes of Health i USA, vises det til dyrestudier og forfatterne skriver at det er minimal risiko for uønskede effekter ved bruk av soyabasert morsmelkerstatning, men at mulige bekymringer er tidlig pubertet hos kvinner, og endringer i utvikling av brystvev.

Morsmelk er best

For spedbarn som ikke tåler dyremelk, er alternativet til soyabasert morsmelkerstatning, aminosyreblandinger. Aminosyrer er byggesteinene i rent protein.

Den amerikanske barnelegeforeningen fremmer morsmelk som den beste næringskilden til spedbarn. Videre skriver de at bruk av soyabasert morsmelkerstatning kan være aktuelt for spedbarn med medfødt galaktosemi, for spedbarn som er laktoseintolerante, og for spedbarn i veganske familier.

 Allergi

Morsmelk er den beste næringen en kan gi spedbarn. 

Soyabasert morsmelktillegg anbefales ikke til spedbarn født prematurt, da bør man bruke kumelkproduserte tillegg.

Spedbarn som er allergiske mot melk, kan bruke soyabaserte tillegg - men 10-14 prosent av dem vil også være allergiske overfor soyaprotein.

Vil du vite mer?

 

Kilder

Referanser

  1. National Institute of Environmental Health Sciences: Soy Infant Formula www.niehs.nih.gov
  2. HelseNorge: Barn og vegetarkost legehandboka.no
  3. Vandenplas Y, Castrellon PG, Rivas R et al. Safety of soya-based infant formulas in children.. J. Nutr 2014; 111 (8): 1340-1360. www.ncbi.nlm.nih.gov