Er du alene med barnet ditt, opplever du trolig flere utfordringer enn foreldre som deler på ansvaret. Men enslige forsørgere oppdrar også lykkelige og sunne barn.
Les også: Slik får du barnet til å sove alene
Denne artikkelen er basert på amerikanske Mayo Clinic sine tips og råd til aleneforeldre om hvordan du best tar vare på deg selv og barnet, og får en best mulig hverdag.
Rutiner og "timeout"
- Vis kjærlighet, og sett pris på barnet ditt. Gi han eller hun betingelsesløs omsorg og støtte. Sett av tid hver dag for til å være sammen med barnet.
- Lag rutiner og planlegg måltider og leggetider - så vet barnet hva det kan forvente.
- Skaff god hjelp. Hvis du trenger regelmessig barnepass, se etter en kvalifisert omsorgsperson som kan passe barnet i et trygt miljø. Vær forsiktig med å spørre en ny venn eller partner om å passe barnet ditt.
Les også: Uregelmessig leggetid kan gi dårligere skoleresultat
- Sett grenser. Forklar husregler og hvilke forventninger du har til barnet ditt. Håndhev reglene. Snakk også med andre omsorgspersoner i barnets liv slik at reglene blir konsekvente.
- Forsøk ikke å føle på skyld. Ikke klandre deg selv for at du er enslig forsørger.
- Ta vare på deg selv. Forsøk å la fysisk aktivitet bli en del av den daglige rutinen. Det samme gjelder sunt kosthold og god søvn. Forsøk å skaffe tid til å gjøre aktiviteter du liker alene eller med venner. Gi deg selv en "timeout" ved å ordne barnepass minst et par timer i uken.
- Oppsøk andre i samme situasjon. Finnes det en gruppe for enslige foreldre i ditt nærmiljø?
- Vær gjerne ærlig med barnet ditt hvis du har en vanskelig periode, men husk å minne han eller hun om at ting skal bli bedre. Prøv å beholde humoren i de hverdagslige utfordringene.
- Gi barnet ditt ansvar etter alder og ikke forvent at han eller hun skal oppføre seg som en "liten voksen".
- Stol på andre. Lag en plan med andre foreldre. Bli med i en gruppe for enslige forsørgere. Be nære venner og naboer om hjelp. Trossamfunn kan også være nyttige ressurser.

På date?
- Hvis du ønsker å treffe en ny partner, bør du vurdere hvilken innvirkning dette får på barnet ditt.
- Se etter en partner som vil behandle både deg og barnet med respekt.
- Kanskje bør du vente til forholdet ditt er blitt godt etablert, før du introduserer han eller hun til barnet ditt.
- Forvent ikke at partneren din og barnet ditt skal komme godt overens med en gang.
- Gi dem tid til å bli kjent med hverandre, og vær klar på at den nye partneren ikke skal erstatte den andre forelderen.
Les også: Gode vaner - mindre overvekt

Rollemodeller
Det er ikke sikkert den andre forelderen er involvert i barnets liv, og da er det ikke uvanlig at man bekymrer seg for mangelen på en mannlig eller kvinnelig foreldremodell.
Les også: Tips for å holde familien sunn og aktiv
Tenk over hvordan du snakker om det motsatte kjønn:
- Pek på positive egenskaper hos mennesker av motsatt kjønn i familien eller i mediene. Unngå å være negativ til mennesker av motsatt kjønn.
- Ikke skap negative stereotyper av det motsatte kjønn.
- Kan du inkludere mennesker av det motsatte kjønn i livet ditt - selv om det ikke er en partner? Kanskje kan dette være positive rollemodeller for barnet ditt.
Kjærlighet og respekt
Å være alene om ansvaret for et barn, kan medføre mye stress og tretthet. Og mange bekymringer.
Ved å vise barnet ditt kjærlighet og respekt, snakke ærlig og være positiv, kan du også redusere ditt eget stress. I tillegg til at det øker sjansen for at barnet ditt trives i sin hverdag.
Les også: Tips til tenåringsforeldre