Nyhetsartikkel

Tips til tenåringsforeldre

Det er ingen liten oppgave å ha en tenåring i huset. I denne artikkelen får du råd om hvordan foreldre kan håndtere utfordringene som kommer.

Å hjelpe tenåringen på veien til å bli en ansvarlig og selvstendig voksen, er ikke alltid en lett oppgave. Det kan være en forvirrende tid for den unge, og en prøvelse for den voksne.

Utgangspunktet for det du leser her er en artikkel fra amerikanske Mayo Clinic, som har utformet råd til foreldre som skal oppdra tenåringer. Artikkelen er basert på ulike forskningsstudier og mange av kildene er hentet fra American Academy of Pediatrics.

Les også: Selvtillit og selvbilde

Vis kjærlighet

Positiv oppmerksomhet er kanskje det viktigste du gjør når du skal oppdra ungdommer: bruk tid med han eller henne, og vis at du bryr deg. Hør på hva hun sier, og respekter hva hun føler. Prøv ut dette: for hver gang du korrigerer eller irettesetter ungdommen din, gi i tillegg noen komplimenter.

Det er ikke sikkert tenåringen er interessert i samtaler og samvær med foreldrene, men fortsett å prøve. Å spise felles måltider, i alle fall et om dagen, kan være en måte å være sammen på. Kan tenåringen være med på å forberede måltidet? Å være i nærheten av hverandre kan være en begynnelse på en samtale.

Tenåringen trenger veiledning, og kanskje kan hun også snakke med andre støttende voksne, for eksempel en onkel eller en annen eldre slektning?

Det er lett å bruke seg selv som eksempel, og tenke på hvordan du selv var da du var ung. Kanskje skulle du ønske at tenåringen var mer lik den du var den gang? Ikke glem at det er helt naturlig at tenåringer gjør opprør og uttrykker seg på måter som avviker fra foreldrene sine. Litt spillerom når det kommer til klær og frisyrer, er nødvendig.

Hvis tenåringen viser interesse for som tatoveringer og piercinger, sørg for at han eller hun forstår de mulige helserisikoene, for eksempel hudinfeksjoner, allergiske reaksjoner, og hepatitt B og C. Snakk også om potensielle arrdannelser, og at det er vanskelig å fjerne.

Les også: Puberteten - tiden for å finne seg selv

Neste side