Nyhetsartikkel

Ungdom og søvn - 8 tips til god søvn

Tenåringer bør sove minst åtte til ni timer hver natt på hverdager hvis de skal møte opplagte på skolen dagen etter.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Har du en tenåring i huset? Her er åtte tips til hvordan du kan hjelpe ungdommen din med å få nok søvn til å møte frisk og opplagt på skolen. Rådene er hentet fra britiske NHS.uk1.

1. Er det skjerm på soverommet?

Slå av mobil, nettbrett, TV eller datamaskinen på soverommet om natten. Lyset fra skjermen forstyrrer søvnen. En skjerm på soverommet til fritt bruk, vil lettere føre til at tenåringer ikke holder seg unna - og i stedet holder seg oppe sent. Minst 30 minutter skjermfri før leggetid kan gjøre det enklere å sovne. 

Les også: Frarøver tenåringer nattesøvnen

2. Fysisk aktivitet gir bedre søvn

Regelmessig fysisk aktivitet gir ikke bare god helse, men også bedre søvn. En tenåring bør være fysisk aktiv i minst 60 minutter hver dag. Hvis treningen kan foregå ute i dagslys, kan dette også bidra til bedre søvnmønster. 

Les også: Søvnproblemer og fysisk aktivitet

3. Unngå koffein

Har du en tenåring som har problemer med søvnen og også drikker koffeinholdige drikker, cola, te eller kaffe - bør du foreslå at hun eller han dropper disse drikkene - iallfall de fire siste timene før sengetid.

For mye koffein kan hindre ungdommen i å sovne og det reduserer også antall timer med dyp søvn. 

Les også: Kaffe og søvnkvalitet

4. Passe mengde mat før sengetid

Fortell tenåringen at hverken det å spise for mye eller for lite er særlig lurt før leggetid. Å legge seg sulten eller for mett kan skape et ubehag i løpet av natt og forhindre god søvn. 

Les også: Dårlig søvn - dårlig kosthold

5. Gode rutiner

Oppmuntre til gode rutiner før leggetid.  Å gjøre de samme tingene i samme rekkefølge en times tid før sengetid kan være til god hjelp for de som har problemer med å falle i søvn. 

Les også: Råd for bedre søvn

6. Gjør rommet godt å sove i

Er det et godt sovemiljø på soverommet? Helst bør det være mørkt, kjølig, stille og behagelig. Det kan være verdt å investere i tykkere gardiner eller en blendingsgardin - så hverken lys om kvelden eller morgenlyset slipper inn.  

Les også: En god natts søvn

7. Snakk ut!

La tenåringen få snakke ut om det han eller hun er bekymret for. Å få sette ord på problemene kan føre til at det blir lettere å sove etterpå. Et tips er at de noterer bekymringene sine eller lager en liste over gjøremål og oppgaver før de legger seg. Det kan føre til at de i mindre grad ligger våken og bekymrer seg om natta.

Les også: Slik snakker du med barn som sliter

8. Unngå å "skli ut" i helga

Prøv å unngå at tenåringen sover for mye i helgene. Sene kvelder kan forstyrre den indre klokka og det blir vanskelig å stå opp mandag morgen. 

Les også: Hvor mye søvn trenger du egentlig?

Kilder

Referanser

  1. https://www.nhs.uk/live-well/sleep-and-tiredness/sleep-tips-for-teenagers/