Nyhetsartikkel

Ungdommers leggetid påvirker psyken

Nok søvn kan beskytte tenåringer mot psykiske problemer og selvmordstanker.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En ny studie fra Columbia University Medical Center i New York viser at lite søvn og sen leggetid går utover den mentale helsen til ungdom.

I studien deltok tenåringer fra 12 til 18 år. De som la seg etter midnatt, hadde 24 prosent større sjanse for å bli deprimerte enn de som la seg før klokken 22.00. Og de som sov mindre enn fem timer per natt, hadde 71 prosent større sjanse for å få depresjoner enn de som sov åtte timer.

Studien er nylig publisert i tidsskriftet Sleep1.

Les mer om søvn og hvorfor vi trenger nok søvn her

Flere med selvmordstanker

Forskerne fra Columbia University Medical Center i New York så på data fra 15.500 tenåringer samlet på 1990-tallet. Det ble funnet mentale lidelser hos en av 15 ungdommer.

I tillegg var sannsynligheten for å ha selvmordstanker langt høyere blant de som la seg etter midnatt i forhold til de som gikk til sengs før klokken 22.00.

Les også: Selvmordsforsøk blant barn og unge

Depresjon og selvmordstanker var mest sannsynlig hos jenter, eldre tenåringer og ungdommer som hadde en oppfatning om at foreldrene brydde seg lite om dem.

Lite søvn påvirker hjernen

De fleste foreldrene til ungdommene i studien ønsket at barna skulle legge seg klokken 22.00 eller tidligere. En fjerdedel satte leggetiden til rundt midnatt.

Mer en to tredjedeler av ungdommene sa at de gikk og la seg når foreldrene ba dem om det.

Ifølge forfatterne av studien, er det anbefalt at ungdom i denne alderen sover omtrent ni timer per natt. I gjennomsnitt sov ungdommene i undersøkelsen sju timer og 53 minutter per natt.

Dr James Gangwisch har ledet studien. Han sier at mangel på søvn kan påvirke emosjonelle reaksjoner i hjernen og føre til en tilstand der evnen til å takle daglige påkjenninger blir dårligere.

Denne tilstanden kan påvirke hvordan man bedømmer omgivelser, konsentrasjon og impulskontroll.

- Det er vanlig å tro at eldre ungdommer trenger mindre søvn enn yngre ungdommer. Det stemmer ikke. De trenger fremdeles sine ni timer, sier han.

Er studien pålitelig?

Dette er en stor studie med god kvalitet.

Det kan være mange årsaker til at ungdommer utvikler depresjoner, som forholdet til foreldrene, og dette har forskerne forsøkt å korrigere for i sine resultater.

Likevel er det viktig å merke seg at en slik studie ikke kan bevise at lite søvn alene fører til depresjoner eller selvmordstanker. Den viser kun at det kan være en sammenheng.

Forebygg med nok søvn

Til BBC News sier Gangwisch at ungdommer i denne alderen trenger mye søvn. De vokser fortsatt, hjernen er i utvikling og de trenger hvile. Får de ikke nok søvn blir de trøtte, mindre motiverte og får vansker med å konsentrere seg.

- Mange prioriterer ikke å få nok søvn. Dette kan bygge seg opp over tid og føre til at det går utover den mentale helsen. Tilstrekkelig søvnkvalitet kan derfor være et forebyggende tiltak mot depresjon og behandling mot depresjon, sier han.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Gangwisch J, Babiss L, et. al.. Earlier Parental Set Bedtimes as a Protective Factor Against Depression and Suicidal Ideation . Sleep 2010; 33: 97-106.
  2. http://news.bbc.co.uk