Nyhetsartikkel

Unngå skader på trampoline

Vår og sommer er høysesong for trampoliner og trampolineskader.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De fleste ulykker på trampoline skjer når flere hopper sammen.

Trampoliner er populære leketøy i norske hager. Men det skjer stadig ulykker når barn og voksne hopper opp og ned på trampoliner. Hver vår og sommer registrerer akuttmottak rundt omkring i Norge skader som skyldes den populære utendørsaktiviteten.

Jo flere, jo farligere

En analyse av 50 skadetilfeller på et akuttmottak i Dundee i Skottland viser at 80 prosent av skadene er forbundet med at flere hopper sammen. Resultatene fra undersøkelsen er omtalt i det medisinske tidsskriftet British Medical Journal (BMJ).

Det er særlig økt risiko når de som hopper har ulik vekt. Den letteste personen har nemlig fem ganger større sjanse for å skade seg enn de andre på trampolinen. Et barn på 20 kg risikerer for eksempel å bli utsatt for krefter tilsvarerende et fall på 3,5 meter, dersom barnet hopper sammen med en voksen person på 80 kg.

Tenk før du kjøper

Det britiske selskap for forebygging av ulykker, Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA), fraråder ikke folk å kjøpe trampoliner. Men før du kjøper den dyrebare leken, bør du først undersøke om hagen egner seg for å ha en trampoline.

Også norske Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredsskap (DSB) råder folk til å ta forholdsregler og være oppmerksomme på sikkerheten ved bruk av trampoline.

Mange typer skader

De hyppigste alvorlige skadene er albuebrudd, men den mest fryktede er faren for alvorlige nakkeskader ved utføring av salto på trampoline, skriver DSB.

De hyppigste skadene er i hånda, albuene, skuldrene, nakken, knærne, anklene og tærne. Skadene kan være alt fra vridninger og sårskader til kompliserte brudd. DSB har utarbeidet 11 enkle tips for å begrense skadetallene (se under).

DSBs sikkerhetstips for montering og bruk av trampoliner

 1. Les bruksanvisningen før montering og monter i henhold til denne
 2. Kontakt forhandleren hvis du er i tvil om hvordan bruksanvisningen skal forstås
 3. Sjekk og test trampolinen etter montering. Sørg for at stropper, fester og kantpute er forsvarlig montert
 4. Ha god plass over og rundt trampolinen og sørg for å plassere den på et plant underlag, helst med noe støtdempende effekt.
 5. Fest trampolinen til underlaget hvis det er fare for at vinden kan ta tak i den
 6. Voksne bør vurdere ferdighet og følge med når barn hopper Definer klare regler for antall barn samtidig på trampolinen. Det ideelle er kun én.
 7. Vær oppmerksom på at faren for skader øker med økende antall personer på trampolinen samtidig og særlig ved ulik vekt mellom deltagerne
 8. For å forhindre at barn bruker trampolinen når voksne ikke er tilstede, bør den dekkes til med en presenning når den ikke er i bruk
 9. Husk ettersyn og vedlikehold av trampolinen. Sjekk fjærer, kantpute etc. før bruk
 10. Unngå å hoppe på trampolinen når den er våt
 11. Vær oppmerksom på at salto på trampoline, kan medføre en stor risiko for alvorlige nakkeskader

Kilder

Referanser

 1. Bogacz A et al. Trampoline injuries: How to avoid injury. BMJ 2009; 338: 1346.
 2. Royal Society for the Prevention of Accidents. Trampoline safety. www.rospa.com www.rospa.com
 3. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredsskap. Sikkerhetstips for trampoliner. www.dsb.no www.dsb.no