Nyhetsartikkel

Vis solvett i solen

Vi vet at vi må bruke solkrem, solbriller og beskytte oss mot solstrålene.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Men vet vi egentlig hvorfor?

Ifølge Kreftforeningen har de aller fleste tilfeller av hudkreft en sammenheng med soling. Å ta større hensyn når vi er ute i solen, fører til færre tilfeller av hudkreft.

Hvorfor bør vi ta pauser i solen og unngå å bli solbrent?

Vi skal ikke unngå å være ute i solen. Forskning viser at små doser med sol er bra for kroppen, særlig gjelder dette for dem med mangel på vitamin D.

Les også: La solen slippe til

Men det er den overdrevne solingen som vi skal passe oss for. Faren for å bli solbrent blir mindre hvis du tar en pause fra solen mellom klokken 12 og 15. Er du på sydenferie, eller nyter soldagene her hjemme om sommeren, foreslår Kreftforeningen i sine solvettregler å gjøre unna handleturen midt på dagen. Eller kanskje nyte en lang lunsj i skyggen? Mange forbinder solbeskyttelse først og fremst med solkrem, men det beste er faktisk å ta noen pauser fra solen midt på dagen.

Les også: Sol og solbeskyttelse

Hvorfor bør vi bruke solhatt, klær og solbriller når vi er ute i sterk sol?

Vinterblek hud blir lett brent, derfor bør soling skje sakte og man må ta hensyn til hudtypen sin.

Lys hud trenger ekstra beskyttelse. Solbriller, solhatt og klær beskytter mot solen. Årsaken til at Norge ligger på verdenstoppen i antall tilfeller av føflekkreft, er at vi soler oss brått og mye når solen først er her. Ifølge Kreftforeningen tyder forskning på at det er enkeltepisoder med kraftig forbrenning i ungdomsårene som er en viktig årsak til føflekkreft.

Husk spesielt på å beskytte barna.

Les også: Gode råd om barn og sol

Hvorfor skal vi bruke solkrem med høy faktor?

Hvis huden ikke er beskyttet med klær, bør man bruke solkrem med minst faktor 15 og UVA-beskyttelse.

Det er ikke slik at solkrem med faktor 30 beskytter dobbelt så godt som en krem med faktor 15. Men husk å bruke en vannfast krem hvis du bader.

I Norge er faktor 15 med UVA-beskyttelse tilstrekkelig for de fleste, men på sydenferien bør man bruke ekstra beskyttelse. Det er viktig å smøre på nok solkrem, og smør overalt på kroppen. Hvis ikke blir ikke beskyttelsen så god som den er ment som.

UVB-strålene fra sola gjør at huden blir brent. UVA-strålene kan påvirke elastisiteten i huden. Det er disse strålene som kan påvirke dannelsen av rynker hvis huden har blitt utsatt for mye sol. Solkrem gir ikke fullgod beskyttelse, uansett faktor, og kan derfor gi falsk trygghet. Et godt råd er derfor at du ikke oppholder deg lenger i solen med solkrem enn du ville gjort uten.

Husk å ta med solkrem hvis du skal på utflukter, så får du smurt deg i løpet av dagen også.

Les også: Solforbrenning

Hvorfor bør vi ikke sole oss i solarium?

Ifølge Kreftforeningen vil soling i solarium øke risikoen for hudkreft. Det gjelder også om solarium brukes som underlag for naturlig soling.

Ved solariumsoling blir huden eksponert for mer UVA-stråler enn ved vanlig soling, og ofte mindre UVB-stråler. UVA-strålene kan gjøre oss brune, men bidrar ikke vesentlig til økt produksjon av pigmenter som er det som kan gi litt beskyttelse mot senere UV-stråling. Å sole seg i solarium gir brunfarge, men vi blir ikke like ”herdet” som ved naturlig soling.

Hvis du soler deg i solarium for å «forberede» huden mot solen, soler du deg vel i naturlig sol i tillegg? Dette øker dermed den totale mengden UV-stråling huden utsettes for, noe som i seg selv øker kreftrisikoen.

Årsaken til at UVA-stråler kan gi ekstra risiko for hudkreft, er at de trenger dypere ned i huden enn UVB-strålene, slik at vevet kan bli skadet og hudkreft kan oppstå.

Kilde: Informasjonen i denne artikkelen er i hovedsak hentet fra Kreftforeningen.

Vil du vite mer?