Video

Epiduralbedøvelse ved fødsel

Etter ca. 40 ukers graviditet kan man forvente fødsel. Regelmessige rier forteller at en fødsel er i gang. For å lindre ubehaget ved fødsel, ønsker mange kvinner epiduralbedøvelse som demper ubehaget fra underkroppen.

Før anleggelse av epiduralbedøvelse vil noen av de fødende få intravenøs tilførsel av væske for å opprettholde blodtrykket. Noen får festet elektroder utenpå magen for at man skal kunne følge med på babyens hjertefrekvens. Kvinnen legger seg så på venstre side og trekker knærne oppover mot magen. I noen tilfeller settes epiduralbedøvelsen mens kvinnen sitter med rundet rygg.

Når kvinnen er klar for bedøvelsen, lokaliserer legen eller den som anlegger bedøvelsen, hvor i ryggen innstikket skal gjøres, rengjør huden og sprøyter inn en liten mengde lokalbedøvelse for å bedøve huden i innstikksområdet. Uavhengig av kvinnens posisjon, må kvinnen forholde seg helt i ro mens den lange nålen langsomt og forsiktig stikkes inn i ryggen hennes.

Etter at nålen er stukket et stykke inn, kobles en sprøyte på enden av nåla. Et vellykket innstikk avhenger av at nålespissen treffer inn i et rom som befinner seg like utenfor den hinnen som omgir ryggmargsnervene. Denne hinnen kalles dura og derfor heter prosedyren epidural (epi- betyr over, ved eller utenfor) og rommet kalles epiduralrommet. Straks nålen når epiduralrommet, glir nålen brått lettere inn og en vet at en har kommet rett.

Sprøyten fjernes fra nålen og et tynt kateter føres inn via nålen og inn i epiduralrommet. Medisin kan så dryppe inn kontinuerlig via kateteret og gjør kvinnens underkropp delvis følelsesløs og reduserer ubehaget ved fødselen. Det er flere mulige komplikasjoner forbundet med denne prosedyren og som bør diskuteres med legen før prosedyren.

Vil du vite mer?