Video

For tidlig løsning av morkaken

Hovedbudskapet i animasjonen er gyldig, men detaljer kan være utdatert etter produksjonsdato.

Under graviditeten huser og beskytter livmoren det voksende fosteret i ca. 40 uker. Inne i livmoren er fosteret forbundet med moren via navlestrengen, som er festet til livmorveggen med en vevsmasse som vi kaller morkaken, placenta.

Placenta og navlestrengen transporterer oksygenrikt blod og næring fra moren til fosteret, og bringer med seg tilbake avfallsprodukter fra fosterets til morens sirkulasjon for fjerning.

Skader som følge av bilulykker eller alvorlige fall kan rive løs deler av placenta fra livmorveggen, en tilstand som kalles for tidlig løsning av placenta eller abruptio placentae. Hvis denne separasjonen er liten, og det kun foreligger en liten blødning ut av skjeden, kan den gravide kvinnen behandles med væsketilførsel og sengeleie.

Hvis derimot separasjonen er mer omfattende, eller hvis placenta har løsnet helt fra livmoren, kan både mor og barn være i alvorlig fare. Magesmerter og store mengder mørkfarget blod kommer ut av skjeden og forteller at en nødfødsel eller keisersnitt må gjøres umiddelbart.

For tidlig løsning av morkaken kan også oppstå av seg selv hos en kvinne som har født flere ganger tidligere, som har hatt abruptio placentae tidligere eller som bærer på flere fostere. Andre risikofaktorer kan være medisinske tilstander som høyt blodtrykk, sigarettrøyking og medikamentmisbruk.

Vil du vite mer?