Video

Fosterutvikling

NB! Se tillegg til lydteksten nederst i denne skriftlige informasjonen.

Graviditet og fødsel involverer hele det kvinnelige forplantningssystemet, inklusive eggstokker, eggledere, livmor og skjede.

Etter at et egg har løsnet fra eggstokken og er befruktet, forflytter det seg langsomt gjennom egglederen til livmoren. I løpet av denne tiden begynner egget å dele seg inntil det har vokst til ca. 100 celler. Egget kalles nå en blastocyst og implanterer seg i vevet som kler innsiden av livmorhulen. Livmoren vil så huse og beskytte fosteret mens det utvikler seg over 38 uker, eller omtrent 9 måneder.

Når fosteret er ferdig utviklet og fødselen er nær forestående, vil babyen gjennomgå en serie bevegelser som hjelper den å navigere seg gjennom fødselskanalen. Når livmoren begynner å trekke seg sammen og riene blir regelmessige, vil åpningen til livmoren, livmorhalsen, gradvis utvides slik at babyen ved full åpning kan passere ned i skjeden. Dette muskelrøret utvider seg og tilpasser seg babyens hode og skuldre, mens riene fortsetter inntil babyen kommer ut i verden – i de fleste tilfeller med ansiktet vendt nedover.

Babyen vil så bli rengjort og sjekket om den er i god helse og plasseres så på morens bryst for å hvile og styrke båndene dem i mellom.

Vi har fått følgende kommentar fra en jordmor:

Vi løfter gjerne barnet rett opp til mor, såfremt hun ikke har bedt om noe annet, eller at barnet er slapt eller sykt, eventuelt har store misdannelser og må stimuleres.

Barnet blir ikke rengjort før en til to uker etter fødsel, og da hjemme, dette for at fosterfettet skal få trenge inn i huden. Fosterfettet viser seg å ha fordeler for barnet, og det tørkes eller vaskes ikke lengre vekk.

Det er heller ikke slik at barnet hviler umiddelbart etter fødselen.Barnet er oftest våkent, ivrig letende etter brystet - lager lyder, smatter med lepper og tungen, ser på mor - og jobber med hele seg for å knytte seg til mor og bli tatt optimalt vare på.

De fleste sykehus/hjemmefødsler prioriterer uforstyrret hudkontakt etter fødsel, og i minst to timer. Nettopp for å styrke denne kjærlige og livsviktige tilknytningen mellom mor og hennes barn.

Vil du vite mer?