Video

Fostervannsprøve

Under graviditeten huser og beskytter livmoren fosteret som utvikler seg i omtrent 9 måneder. Inne i livmoren er fosteret omgitt av væske, som i andre og tredje trimester i hovedsak består av urin fra fosteret.

Denne væsken kalles fostervann (amnionvæske) og gjør det mulig for fosteret å flyte og bevege seg inne i livmoren. Den virker også støtabsorberende og beskytter fosteret mot skader og bidrar til å opprettholde en konstant temperatur i livmoren.

Gravide kvinner som er over 38 år, eller som har en familiehistorie med arvelige sykdommer, kan få tilbud om å få tatt fostervannsprøve. Ved denne prosedyren brukes fostervannet til å teste på infeksjoner, arvelige sykdommer, stoffskifteproblemer og lungemodningen til fosteret.

Prosedyren foregår ved at man først lokaliserer fosterets posisjon med ultralyd. Så føres en lang, tynn nål inn gjennom huden i magen til en trygg lokalisasjon inne i livmoren og ca. 30 ml fostervæske trekkes ut. Etter at prosedyren er utført, vil fosteraktiviteten bli sjekket med ultralyd en kort periode. I løpet av 3 til 4 timer vil væsketapet være erstattet.

Vil du vite mer?

  • Fostervannsprøve
  • Dobbeltest - alternativ til fostervannsprøve