Video

Keisersnitt

Ikke alle kvinner gjennomgår en vanlig vaginal fødsel når de skal føde sitt barn. I forbindelse med problemer hos fosteret eller hos moren, eller ved seteleie, eller ved tidligere keisersnitt, kan det være nødvendig å utføre keisersnitt.

Ved et keisersnitt vil det lages et horisontalt snitt like ovenfor blygdbenet (”bikinisnitt”) eller et vertikalt snitt nedenfor navlen. Når huden gjennomskjæres, brukes en elektrisk kniv som brenner over små blodårer (de kauteriseres) slik at de tettes igjen og blødningen begrenses.

Etter å ha trengt gjennom bukens hud, fett- og muskellag, åpnes de hinnene som dekker de indre organene og man ser urinblæren og livmoren. På dette tidspunkt vil legen vanligvis kjenne med hånden i hvilken posisjon babyen ligger og hvor morkaken er. Dernest lages et snitt gjennom livmorveggen og eventuelle gjenværende væsker suges ut fra livmoren.

Legen forstørrer så snittet ved hjelp av fingrene. Babyens hode gripes og trekkes varsomt ut av livmoren sammen med resten av kroppen. Til slutt sys de ulike lagene sammen i motsatt rekkefølge av hvordan de ble skåret opp. Det er viktig å merke seg at muskulaturen ikke blir gjennomskåret, men skjøvet til side under inngrepet. Vanligvis blir moren på sykehuset i tre til fem dager for å komme seg etter inngrepet. Hun vil naturlig nok være litt sår og hemmet i sine aktiviteter de første ukene.

Det er flere mulige komplikasjoner til denne prosedyren, og det bør diskuteres med legen før inngrepet.

Vil du vite mer?