Video

Mekoniumaspirasjonssyndrom

Hovedbudskapet i animasjonen er gyldig, men detaljer kan være utdatert etter produksjonsdato.

I fostertilværelsen er fosterets magetarmkanal dekket av et mørkt, grønt avføringsmateriale kalt mekonium. Inne i livmoren kan en rekke faktorer føre til økt tarmaktivitet og avslapping av endetarmens lukkemuskel. Det fører til passasje av mekonium ut i fostervannet. Når det skjer, blandes fostervannet og mekonium til en tykk, grønnfarget væske.

Mekoniumaspirasjonssyndrom kan oppstå hvis babyen gisper eller inhalerer under fødselen, noe som fører til at mekoniumblandingen kommer ned (aspireres) i lungene. Ulike komplikasjoner hos fosteret og overtidig fødsel er de vanligste årsakene til mekoniumaspirasjon, men tilstanden ses også hos nyfødte små av vekst, navlesnorskomplikasjoner, kroniske medisinske tilstander og dårlig vekst inne i livmoren.

Mekoniumaspirasjon kan forårsake en delvis eller komplett blokkering av babyens luftveier. Mekoniumet blir stengt inne i luftveiene når babyen puster ut. Den involverte lungen kan bli sterkt utvidet, noe som kan føre til rift i lungen og etterfølgende kollaps av lungen. Mekonium kan også forårsake irritasjon i babyens luftveier og lunger.

Behandling av mekoniumaspirasjonssyndrom kan være å suge luftveiene, gi antibiotika, bruk av ventilator eller kunstig pustemaskin, og lungefysioterapi.

Vil du vite mer?

  • Fødsel- normal
  • Assistert fødsel