Video

Svangerskapsdiabetes

Hovedbudskapet i animasjonen er gyldig, men detaljer kan være utdatert etter produksjonsdato. I 2017 innførte Helsedirektoratet nye retningslinjer for testing og diagnostisering av svangerskapsdiabetes, som med stor sannsynlighet vil medføre at flere gravide kvinner vil få denne diagnosen enn før. 

En av de vanligste komplikasjonene under svangerskapet er utvikling av svangerskapsdiabetes. Omtrent fem prosent av alle gravide kvinner utvikler denne tilstanden. Hos pasienter med diabetes er kroppen ute av stand til å bruke insulin. Insulin er et hormon som lages i bukspyttkjertelen, og som tillater kroppen å omdanne mat vi spiser til energi. Energien lagres i form av sukker, eller glukose. Når insulin frigjøres til blodet, gjør insulin det mulig for glukose å komme inn i cellene.

Hos pasienter med diabetes vil insulin enten ikke bli produsert, eller det virker ikke skikkelig. Kroppen kan da ikke trekke glukose ut av blodet og inn i cellene der det behøves. Glukosenivået stiger i blodet mens cellene sulter etter energi. Svangerskapsdiabetes er diabetes som påvises mellom 24. og 28. svangerskapsuke hos kvinner som ikke tidligere har hatt diabetes.

Under graviditeten produserer morkaken hormoner som kommer over i blodstrømmen, og som påvirker kroppens evne til å bruke insulin. Opphopingen av glukose som sirkulerer i morens blod, kan krysse morkaken og forårsake problemer for babyen.

Babyer født av mødre med svangerskapsdiabetes kan utvikle:

  • Makrosomi – barnet er klart større enn svangerskapsvarigheten skulle tilsi
  • Hypoglykemi – for lavt blodsukker

I tillegg har disse nyfødte barna økt risiko for å utvikle type 2-diabetes senere i livet. Heldigvis er svangerskapsdiabetes en tilstand som lett lar seg behandle. De fleste kvinner med svangerskapsdiabetes føder normale, friske babyer.

Det er viktig at kvinner med svangerskapsdiabetes:

  • Holder blodsukkeret sitt under god kontroll
  • Spiser sunn kost
  • Mosjonerer regelmessig
  • Opprettholder en sunn vekt
  • Går til regelmessige legekontroller

Vil du vite mer?