Nyhetsartikkel

Cannabis kan svekke fruktbarheten

Kvinner som bruker cannabis, kan ha større utfordringer med å bli gravide enn de som ikke bruker det.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble publisert i tidsskriftet Human Reproduction1 og omtalt på sidene til National Institutes of Health2.

Cannabisbruk hos kvinnenes partnere ble ikke registrert.

Les også: Cannabis

Prøvde på nytt etter spontanabort

Kvinnene var deltagere i en større gruppe med totalt 1200 kvinner i alderen 18 til 40 år, som forsøkte å bli gravide etter en eller to tidligere spontanaborter. Kvinnene deltok i studien i opptil seks måneder mens de forsøkte å bli gravide, og i tillegg gjennom hele graviditeten dersom de ble gravide.

Totalt var det 62 kvinner som enten oppga at de hadde brukt cannabis før de ble gravide, eller som avga urinprøve som var positiv for cannabis.

Les også: Cannabis reduserer sædantallet

Lavere sannsynlighet per syklus

I studien fant forfatterne at kvinnene som oppga at de brukte cannabisprodukter, eller som hadde avgitt urinprøve som var positiv for cannabis, hadde 41 prosent lavere sannsynlighet for å bli gravide per (månedlige) syklus enn de som ikke brukte cannabis. Det ble også funnet at det var en lavere andel av kvinnene som hadde brukt cannabis (42 prosent), som ble gravide i perioden studien varte, enn av kvinnene som ikke hadde brukt cannabis (66 prosent).

Det ble ikke funnet noen forskjell i andel spontanaborter hos de som oppnådde graviditet.

Les også: Medisinsk cannabis

Få deltagere med cannabisbruk

 

Det ble funnet forskjeller i kjønnshormonene som er involvert i eggløsning hos kvinner som hadde brukt cannabis. I dyrestudier har man sett at cannabis kan endre slimhinnen i livmoren, noe som reduserer sannsynligheten for at et embryo skal feste seg.

Forfatterne påpeker at selv om funnene antyder at cannabis kan påvirke fruktbarheten, bør funnene leses med forsiktighet ettersom det var et lite antall cannabisbrukere som deltok i studien. De mener likevel at resultatene antyder at kvinner som prøver å bli gravide, bør være klar over at cannabis potensielt kan påvirke sjansen til å bli gravid.

Advarer mot bruk av cannabis i graviditeten

Den amerikanske barnelegeforeningen har tidligere advart mot å bruke cannabis under graviditet og i perioden man ammer. Cannabinoiders evne til å passere gjennom morkaken og påvirke fosteret vekker bekymring - både med tanke på svangerskapets utfall og langsiktige konsekvenser for barnet.

Les mer om dette i denne artikkelen: Marihuana og graviditet

og her: Amming og cannabis

 

Kilder

Referanser

  1. Mumford SL et al.. Cannabis use while trying to conceive: a prospective cohort study evaluating associations with fecundability, live birth, and pregnancy loss.. Human Reproduction 2021. academic.oup.com
  2. National Institutes of Health: NIH study suggests using cannabis while trying to conceive may reduce pregnancy chances www.nih.gov